Komentar sezone 2017: Zmagovalci in poraženci

0

Sezona je za nami. Lepa in navdušujoča za nekoga, dolgočasna in enolična za koga drugega. Pustimo malce ob navijaška čustva strani in poglejmo kdo si zasluži oceno zmagovalca in kdo mesto prvega med poraženci, torej tistega, ki se ga po sezoni še komaj spomnimo. Skozi svojo perspektivo bom predstavil poglede na predstave voznikov, bolidov in ekip, njihovih dosežkov ter rezultatov.

Začnimo z dirkači. Ker se sezona začne takoj, ko se prejšnja konča, moram med zmagovalce uvrstiti Nica Rosberga. Morda komu ni bilo všeč, da se je upokojil brez poizkusa obrambe naslova, a bodimo iskreni, letos bi ga težko ubranil. Poteza je bila pametna, pogumna in realizirana ob pravem času na pravem mestu.

Zmagovalec je tudi Lewis Hamilton. Ne toliko zaradi naslova in zmag, temveč zaradi človeške rasti, ki je pokazal. Čeprav mi njegov stil izven bolida F1 ni niti najmanj všeč, sam gledam predvsem na njegovo življenje v bolidu. Iz razvajenega dečka se je razvil v zvitega voznika, ki pozna umazane trike, a ima tudi spoštovanje do nasprotnikov. Če moram omeniti eno epizodo v sezoni, bom poudaril Veliko nagrado Madžarske. Meni osebno eden izmed mejnikov sezone, kjer je v najtežjem trenutku za srebrno ekipo pokazal svojo človeško plat, ostalo je zgodovina.

Max Verstappen; Drži, ušpičil jih je kar nekaj, a raste, raste z izjemno hitrostjo in nedvomno ima potencial, da postane eden izmed največjih in to v nekaj sezonah. Bil je upravičeno kritiziran, a je nato z malo sreče in pomoči v zadnjem delu sezone pokazal ves svoj blišč. Moram pa omeniti tudi Estebana Ocona.  Zanesljiv hiter in agresiven so besede s katerimi ga lahko najbolje opišemo in, če bo leta 2019 sedel v srebrni bolid bomo od mladega Francoza zagotovo videli še kaj več.

Na nasprotni strani med tistimi, ki so imeli dobro sezono, a malce pod mojimi pričakovanji je Sebastian Vettel zagotovo na prvem mestu. Pa ne za to,ker bi imel kaj proti njemu, toda menim, da nekdo s štirimi naslovi svetovnega prvaka ne bi smel ravnati kot ulični pobalin, ki trešči v nasprotnika, ko mu nekaj ni pogodu, v Bakuju seveda. Nedvomno je Hamilton takrat izvedel umazan manever, a ponovil ga je tudi na Ricciardu, ki pač ni trznil in se na varnostni razdalji izognil trku.

Tudi Ricciarda ne moremo šteti med zmagovalce. Max mu je speljal vlogo prve violine v ekipi, Daniel po Red Bullovi logiki postaja star in bo bržčas moral mesto kmalu prepustiti mlajšim. Mislim, da je tudi on sam to že ugotovil. O Kimiju pa. Po dirki v Monaku bi lahko rekel le, ali ste ga videli? Tisto ni bil on. Ni bil tisto, kar mi vsi pričakujemo, želimo in tisti, ki ga poznamo. Kot, da bi plamen v njegovi duši takrat ugasnil.

Morda boste presenečeni a za zmagovalca med bolidi bom izbral Red Bull. Rdeči biki so iz skromne osnove skozi sezono storili največji napredek. Brez velikih pričakovanj, temveč s presenetljivo dobrimi predstavami tudi na hitrih progah Monze in Spaja, kjer jih nismo pričakovali. Mercedes je razvoj ideje in bolid prignal do skrajnosti in prihodnje leto bo srebrni bolid po mojem mnenju radikalno različen od letošnjega. Ferrari pa je svoj dirkalnik pognal čez mejo, predvsem kar se tiče zanesljivosti. Ostali? Bilo je nekaj zanimivih stvari, a brez bistvenih presežkov.

Med ekipami pa menim, da pravega zmagovalca ni. Vse so namreč imele svojega majhnega škrata, ki je nagajal med letom in delal večjo ali manjšo škodo lastni ekipi. Lauda, Marko, Arrivabene, Marchionne, Malliya a tudi Hasegawa so nam dneve polepšali z zanimivimi izjavami, ki pa so se na koncu izkazale zgolj za cvetke in nič drugega. Če je to bila le ukana za odvrnitev pozornosti jim je uspelo, drugače pa….

Vsakdo ima svojega favorita, ki mu lahko marsikaj odpusti. Sam se trudim biti čimbolj objektiven in imenovati neumnost, kot tako, ko je ta zaslužena in pohvaliti enkratno potezo, ko se le ta zgodi. Če lahko izberem eno samo zmagovito gesto po kateri se bom za vselej spomnil celotne sezone, je to gesta Kimija Raikkonena v Španiji, ko je potolažil svojega malega navijača. Verjeli ali ne, to je bistvo Formule ena. Vsakdo v svojih barvah, a na koncu vsi skupaj.

Simon Jazbec

@simonjazbec

“Če lahko izberem eno samo zmagovito gesto po kateri se bom za vselej spomnil celotne sezone, je to gesta Kimija Raikkonena v Španiji, ko je potolažil svojega malega navijača. Verjeli ali ne, to je bistvo Formule ena. Vsakdo v svojih barvah, a na koncu vsi skupaj”
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje