Brawn: Spremembe dirkališč za boljše dirkanje

0

Tehnični direktor Formule 1 Ross Brawn vidi rešitev za zanimivejše dirke predvsem v prilagoditvah in določenih modifikacijah obstoječih dirkališč. Čeprav gre vzrok za pomanjkanje prehitevanj iskati tudi v aerodinamičnih značilnostih nove generacije bolidov, pa Brawn poudarja, da bi k zanimivosti dirk lahko veliko pripomogle tudi spremembe v konfiguraciji posameznih stez.

“Seveda delamo na aerodinamičnem programu, da najdemo rešitev kako lahko bolid zadaj v zavojih sledi tistemu spredaj, hkrati pa smo že navezali stik z lastniki posameznih dirkališč, da bi videli kaj lahko naredimo z modifikacijo stez, kar bi prav tako pripomoglo k boljšemu dirkanju. Začeli smo tudi z analizo arhivov, torej kdaj in kje smo videli največ prehitevanj, kar nam bo služilo kot izhodišče za nadaljnje korake.”

“Ugotovili smo, da k dobremu dirkanju pripomore možnost izbire drugačnih linij skozi ovinke. Torej če imamo širše steze, ki omogočajo različne vstope v ovinek, se takoj poveča možnost, da se zgodi kaj zanimivega. Lep primer takšne steze je Dirkališče Amerik v Austinu.”

“Pomembno je tudi kakšna je podlaga, saj le ta povzroči degradacijo gum, posledično pa nastajajo razlike v stopnji degradacije pri različnih bolidih. Na stezah z izjemno nizko degradacijo gum, kot je npr. tista v Sochiju, pa so prehitevanja zelo zahtevna, saj ne prihaja do teh razlik.”

“Dobro dirkanje pa ne moremo enačiti s podatki, kot je število prehitevanj. Lahko gledamo odličen boj in dirkanje kolo ob kolesu, pa do prehitevanja kljub temu ne pride. Zadeva je nekoliko bolj kompleksna in potrebno je biti previden.”

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje