Vettel na vrhu Interlagosa, Hamilton iz boksov do četrtega mesta

0

Sebastian Vettel (Ferrari) je zmagovalec dirke za VN Brazilije na stezi v Interlagosu. Nemec je po odličnem startu prevzel vodstvo, ki ga do konca ni več izpustil. Drugi je bil Valtteri Bottas (Mercedes) tretji pa Kimi Raikkonen v drugem Ferrariju. Lewis Hamilton je potem, ko je startal iz boksov z izjemno vožnjo prišel tik pod oder za zmagovalce na četrto mesto.

Na dirkališču Joseja Carlosa Paceja v Sao Paolu nas je tokrat pričakal čudovit sončen dan, brez nevarnosti padavin med dirko. Lewis Hamilton je bil, ker mu na kvalifikacijah ni uspelo postaviti časa, postavljen na začelje startne vrste. Pri Mercedesu pa so se odločili, da Britancu zamenjajo celoten pogonski sklop, Hamilton pa je startal iz boksov. Kazen za menjavo komponent motorja pa so imeli tudi Daniel Ricciardo in oba dirkača Toro Rossa, Pierre Gasly in Brendon Hartley. Ricciardo je startal kot 16, Hartley in Gasly pa povsem na začelju startne vrste.

Lewis Hamilton je že na začetku včerajšnjih kvalifikacij izgubil zadek bolida in trčil v zaščitno ogrado:

Sebastian Vettel se je dobesedno izstrelil iz starta in že v prvih metrih prehitel Valtterija Bottasa, ki se je znašel tudi pod pritiskom Kimija Raikkonena, a je dirkač Mercedesa uspel ostati na drugem mestu. V ozadju je prišlo do trčenja med Stoffelom Vandoornom, Danielom Ricciardom in Kevinom Magnussnom, v nadaljevanju kroga pa sta trčila še Romain Grosjean in Esteban Ocon. Dirkač Force Indie pa je dirko končal že v prvem krogu in na stezo je zapeljal varnostni avtomobil. Zaradi poškodb na njegovem Mclarnu pa je moral odstopiti tudi Vandoorne.

Trčenje med Vandoornom in Ricciardom

 

Ko se je varnostni avto umaknil je Felippe Massa takoj napadel in prehitel Fernanda Alonsa, ter prišel na peto mesto. Vettel si je takoj nabral nekaj prednosti, a Bottasu je uspelo držati zaostanek nekje na meji dveh sekund. Raikkonen je vozil na tretjem mestu, Max Verstappen pa Fincu ni pustil dihati. V ozadju sta Hamilton in Ricciardo pričakovano hitro pridobivala mesto za mestom, svetovni prvak pa je bil v 21. krogu po prehitevanju Alonsa in Masse že na petem mestu. Romain Grosjean pa je bil zaradi incidenta v prvem krogu kaznovan s kaznijo desetih sekund.

Lewis Hamilton je hitro pridobival mesta

V 28. krogu je Valtteri Bottas zapeljal v bokse in sprožil verižno reakcijo. Ferrari je moral reagirati, saj je Bottas po postanku odpeljal izjemen čas drugega sektorja. Vettel je odpeljal na postanek in se z izjemnim 2,1 sekundnim postankom vrnil tik pred Finca. Hamilton je medtem prevzel vodstvo, na postanek pa sta odšla tudi Raikkonen in Verstappen. Tudi Alonso je še naprej dirkal odlično in držal stik z Masso, a se zaradi deficita Hondinega motorja Brazilcu ni mogel približati.

Sebastian Vettel se je po postankih zaradi izjemnega dela Ferrarijevih mehanikov vrnil tik pred Bottasa.

Hamilton je še naprej vztrajal na stezi in imel kljub 40 krogom starim gumam odličen ritem, Britanca pa so naposled v 44. krogu le poklicali v bokse. Takoj za njim je na postanek odšel tudi Daniel Ricciardo, oba pa sta namestila najmehkejše Super Soft gume. Po Hamiltonovem postanku je tudi Vettel stopil na plin in se nekoliko oddaljil od Bottasa, odlično pa je dirkal tudi Raikkonena, ki se je iz kroga v krog bolj bližal zadku srebrne puščice. Hamilton v drugem Mercedesu pa je na SS gumah pričakovano hitro lovil Verstappna.

Britanec je bil v 58 krogu že povsem na zadku Verstappnovega Red Bulla in svetovni prvak ni okleval. Napadel je že v S do Sena, a je Maxu v kombinaciji prvih dveh ovinkov še uspelo ubraniti četrto mesto. Nato pa je na drugi ravnini prevladala surova moč Mercedesovega pogonskega agragata in Hamilton je brez težav prišel mimo mladega Nizozemca, ki je takoj zatem še drugič zavil v bokse.

Hamilton se je spustil v lov na stopničke in ni trajalo dolgo, da je prišel tudi v zavetrje Kimija Raikkonena. Lewis je poizkušal vse in večkrat blokiral kolesa v prvi ovinek, a Kimi se ni dal in na koncu ubranil tretjo stopničko.

Sebastian Vettel je suvereno ubranil vodstvo in prišel do 47. zmage v karieri in tretje na dirkališču v Interlagosu. V ozadju je Felipe Massa v zadnjem krogu ostal povsem brez oprijema in se znašel pod hudim pritiskom Fernanda Alonsa in Sergia Pereza, a do sprememb kljub silovitemu boju prav do ciljne črte ni prišlo.

Rezultati:

 

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje