Strateški pogled na VN Brazilije

0

Čeprav smo na brazilski dirki vajeni velikih vremenskih sprememb, je bil izbor gum za suho stezo za vse ekipe dokaj podoben, z manjšimi razlikami, kot smo jih bili vajeni doslej. Ker bo Pirelli v Sao Paulo pripeljal Medium, Soft in Supersoft, je očitno, da bosta v uporabi  zgolj slednji (komplet Medium je v setu vsakega voznika verjetno le zato, ker mora biti po pravilniku). Glede na razpoložljive podatke pa lahko ponovno pričakujemo le en postanek. V kolikor bodo vozniki začeli dirko na Supersoft mešanici, bomo prve postanke v boksih videli nekje med 25. in 30. krogom, vozniki pa bodo nato s Soft različico peljali do konca dirke.

Izbor voznikov sam po sebi ne kaže na kakšna presenečenja, a poglejmo malce kakšne so alternativne možnosti. Glede na kratek krog sicer dvomim, toda morda se kdo poizkusi prebiti skozi Q2 na Soft, kar pomeni daljši stint na začetku dirke, nato pa z lažjim bolidom in hitrejšimi pnevmatikami bolj agresiven zadnji del dirke. Vsekakor pa je takšen izbor pričakovati od dirkačev, ki se ne bodo uvrstili v Q3, še posebej če bodo imeli na prostih treningih možnost izdatno preizkusiti obnašanje Soft različice.

Če se kdo sprašuje, ali bilo morda bolje, da bi Pirelli v Brazilijo namesto Medium pripeljal Ultrasoft, bi po mojem mnenju to lahko bilo nekoliko nevarno, posebej za zadnje pnevmatike na dolgih zavojih, strategija enega postanka (Ultrasoft/Soft) pa bi bila res na meji varnosti. Drugo vprašanje, ki se mi poraja v glavi, je učinkovitost obeh dežnih pnevmatik na Interlagosu. Ne samo, da je zaradi letnega časa možnost padavin velika, ampak tudi kombinacija močvirnatega terena, asfalta ter odtokov lahko privede do izjemno mokre proge. Naj spomnim, večkrat smo že videli, da je voda tekla čez progo (tudi v S do Senna), kar pa za to progo v bistvu ni neobičajno. V mislih pa moramo imeti to, da dežne  pnevmatike niso kaj prida. Zato bi lahko dež privedel tudi do prekinitev dirke in kakšnih nezaželenih izletov s proge.

No, če pogledamo malce podrobneje sam izbor pnevmatik lahko opazimo tudi nekaj zanimivosti. Najprej najbolj ekstremen izbor s samo dvema kompletoma Soft in kar desetimi Supersoft imajo pri Williamsu in Renaultu. Torej, ker sklepam, da niso popolnoma zadovoljni s svojim ritmom na Soft, bodo vso delo usmerili na Supersoft, torej za kvalifikacije Na dirki pa bodo poizkušali čim dlje podaljšati uvodni stint na mehkejših gumah. Imamo tudi zanimivo skupino s tremi kompleti Soft in devetimi Supersoft. To so dirkači Sauberja, McLarna, Ferrarija in Max Verstappen (Red Bull). Zanimivo mi je dejstvo, da ima McLaren enak izbor kot Ferrari in Verstappen, kajti oba oranžna bolida sta zaradi znanih težav z zanesljivostjo dosedaj izbirala agresivnejše strategije. Videli bomo, kako se bo obneslo. Nato še ostali s štirimi kompleti Soft in osmimi Supersoft, kar pomeni približno tri komplete S in tri SS za vsak prosti trening. Pričakovano racionalno racionalna izbira, vsaj po mojem mnenju. Izbrali so jih pri Mercedesu, Force Indii, Toru Rossu, Haasu in pa Ricciardo (Red Bull)

Izbor gum:

Simon Jazbec @F1.si

@simonjazbec

 

VN Brazilije – Interlagos: Vse kar morate vedeti

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje