Mavrična revolucija; drugi del…

0

Pirelli je za prihodnjo sezono napovedal prihod nove zmesi svojih gum, ki bo še mehkejša od letošnjih Ultrasoft. Hkrati pa so se pojavile ideje o celo osmih mešanicah za suho progo. Kakorkoli se bo ta nova guma že imenovala in kakršnekoli barve bo napis na njenem robu, lahko že sedaj sklepamo, da bo njena uporabnost podobna tisti, ki jo letos demonstrira različica Hard.

Morda je preveč naivno trditi, da so lanske variante enake letošnjim (posledično tiste prihodnje leto ne bodo imele kaj dosti skupnega z letošnjimi), toda glede na videno je mogoče potegniti določene zaključke. Če primerjamo razlike v vzdržljivosti in časih na krog posamezne trdote, bi lahko smatrali, da bo bila nova mešanica povprečno na krog od US  hitrejša nekje pet do sedem desetink medtem, ko naj bi zdržala nekje šestdeset do osemdeset kilometrov. Vse lepo in prav, a z eno pomanjkljivostjo. Dirka se na razdalji cca tristo petih kilometrov in, da bi bila takšna mešanica strateško učinkovita, bi morala čas menjave v boksih, nadoknaditi v času svoje uporabe na progi. Torej, v 15. krogih bi morala biti hitrejša za kakšnih 25 sekund, posplošeno seveda. Drugače se, po mojem mnenju, matematika ne izide in spet bi morali gledati prvenstvo na mešanicah, ki so blizu tistega idealnega kompromisa, a brez presežkov.

Dejstvo, da navijači izberemo ime nove zmesi je bolj ali manj zgolj marketinški prijem. Osebno me mnogo bolj od njenega imena zanimajo njene lastnosti. Dejstvo pa je, da z osmimi mešanicami, jih bomo imeli vsaj štiri preveč, saj guma, ki zdrži celo dirko (z visokim časom na krog) nam ne pomaga prav dosti, če se je potrebno ustaviti in namestiti neko drugo mešanico. Sicer razumem politiko Liberty Medie s katero bi z več postanki naredili dirke bolj živahne, a spomnimo se malo obdobja dolivanja goriva, ko do konca dirke nismo vedeli kje bo kdo končal in predvsem za ameriške gledalce je bilo vse precej nerazumljivo.

Mavrična revolucija

Razumem, da lahko Pirelli naredi takšne gume, kot jih FIA in Liberty Media želita. Osebno me moti že dejstvo, da so koti camber-ja in pritiski v največjih vrednostih predpisani in ne svetovani, saj inženirji in vozniki v ekipah niso amaterji, ki bi nalašč izzivali nesrečo na progi. V kolikor bodo med osmimi uporabne zgolj dve in pol različici bomo kmalu videli tudi bolide z vse bolj podobnimi lastnostmi, kar bi lahko posledično vodilo v standardizacijo bolidov, kar pa je prav tisto česar nočemo.
Možnih rešitev je kar nekaj. Od tega, da bi črtali vsako drugo mešanico in jih imeli le štiri, povečali razliko v času na krog med obstoječimi (z isto vzdržljivostjo, ki jo imajo danes) ali pa tudi na osmih mešanicah dovoliti ekipam, da same izberejo tiste tri, ki jih želijo med dirko uporabiti (spomnimo se le premoči Mercedesa na Soft in Ferrarija na Ultrasoft). Rešitev je mnogo, zgolj dodajanje barv mavrici pnevmatik pa menim, da ne bo prineslo nič dobrega.
Simon Jazbec @F1.si
@simonjazbec
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje