Male ideje za veliko Formule 1

0

V preteklosti se je v imenu varčevanja storila marsikatera nelogična poteza in tudi tu smo že pisali o tem. Po mojem mnenju je bila ena izmed večjih napak prepoved testiranja bolidov. Iz tega enostavnega dejanja izvirajo številne težave današnjih dni. No, zakaj je sploh prišlo do te prepovedi, če prinaša zgolj slabo? Seveda je jasno, da so ob prostih testiranjih določene ekipe imele ogromno kilometrov testov, določene pa nič. Ferrari ima npr. še zmeraj v lasti progo v Fioranu. V izogib temu so torej rekli, nič testiranja razen tistih bore malo pred in med sezono, vse pod nadzorom FIE.

S prepovedjo testiranj naj bi prihranili veliko denarja. Ekipe so z leti razvile simulatorje, torej drage zapletene variante domačih igralnih konzol, ki naj bi pomagale pri razvoju in  nabiranju kilometrov voznikov. Moje mnenje je, da so simulatorji uporabni podobno kot vetrovniki, dragi in kompleksni, a v resničnosti so stvari drugačne. Potem pa beremo o tem, da moštva iščejo dobre igralce igric za njihove simulatorje. Saj nimam nič proti, bojda bo igranje iger postalo celo olimpijska disciplina, a vendarle gre za Formulo ena in dirkanje ne pa igrice. Pa tudi prihranek denarja je bore majhen, le za druge stvari so ga porabili.

Druga, po mojem mnenju boleča posledica je ta, da so se ukinile testne ekipe. Torej skupina mehanikov in inženirjev za en sam bolid. Kar izgleda na prvi pogled potratno, je še kako potrebno v sezoni z dvajsetimi ali več dirkami. Tudi mehaniki in inženirji potrebujejo menjavo in dobro je imeti nekoga pripravljenega da vskoči, ko je to potrebno.

Nenazadnje pa mora na testiranjih bolide tudi nekdo voziti in to ni tisti mojster video igric. Ste opazili, da imamo pomanjkanje usposobljenih voznikov? Že samo dogajanje okrog sedežev v Toru Rossu, Williamsu in primerom Kubica nam pove, da mladi vozniki nimajo in ne morejo dobiti zadosti izkušenj. Poglejte samo Giovinazzija v prvih dveh dirkah sezone.  Neizkušenost ga bo morda stala celo kariere in testi, pravi testi, bi to situacijo omilil.

Seveda imamo testiranja, a v večini primerov imamo na teh redkih priložnostih možnost občudovati mlade voznike, podprte s kakšnimi sponzorji ali drugimi interesi, ki namesto, da bi dirkali zgolj pazijo, da ne bi bolida preveč razbili. O kakšnih tehničnih izboljšavah  seveda na takšnih testiranjih ni govora.

Rešitev tega pa je bolj enostavna kot si kdo predstavlja. Na evropskih dirkah z dvotedenskim premorom bi lahko imeli v ponedeljek po dirki testiranja. Lepo bi bilo, da bi bila odprta za publiko, pa tudi šole bi lahko pripeljale šolarje na ogled, zastonj. Formulo bi približali mladim, rešili bi mnogo zgoraj naštetih težav z eno samo potezo in pridobili ogromno s presenetljivo majhnim vložkom.

Sam menim, da so enostavne rešitve tiste najbolj učinkovite, potreben je zgolj pogum, da se jih uresniči. Seveda sam nisem nič drugega kot običajen F1 navdušenec in nimam besede pri reševanju teh problemov, ampak če bi v Liberty Media prišli do podobnih zaključkov, bi bil osebno zelo zadovoljen.

Simon Jazbec

@simonjazbec

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje