Komentar: Nore brazilske kvalifikacije

0

Kakor po navadi, bom tudi tokrat kontroverzen. Se spomnite tega: Borili se bomo do zadnjega ovinka, zadnje dirke, in tako naprej. Kje je bila vsa borbenost, ki smo jo pričakovali v zadnjih dirkah?! Hiter bolid, pole position, možnost zmage, kakor smo videli v Mehiki, a brez nepotrebnih trkov. V kompletnih kvalifikacijah smo videli bolid Mercedes Benza še zmeraj pol stopničke nad ostalimi in, poudarjam, s pogonskimi sklopi iz Monze. Napaka Lewisa Hamiltona je po mojem mnenju posledica trenutka nezbranosti. Menim, da je dobro, da bo štartal iz ozadja, saj bomo lahko uživali v njegovih bojih, kakor se je boril s Fernandom v Mehiki. To je bila resnično poezija na štirih kolesih. Po drugi strani pa je pole Valterrija dokaz njegove želje za drugo mesto v vozniški lestvici. Petnajst točk zaostanka je malo, možno je, da bodo zadali boleč in sramotni udarec Ferrariju.

Predvsem pa me preseneča vsa drama okoli Renaulta, Tora Rossa in Helmuta Marka. A že pred leti je bil Red Bull ob dobre pogonske sklope zaradi njegovega dolgega jezika. Takšne zadeve se rešijo na štiri oči v paddocku, brez komentatorjev in novinarjev, ki pa z veseljem razpravljamo o takšnih zadevah. Takšna igra mišic je škodljiva ne samo do Tora Rossa, temveč tudi do Red Bulla. Slednji imajo še naslednjo sezono Renaultove pogonske sklope in, kdo ve, morda pa bodo res dali kakšno stopnjo razvoja manj ali slabši del. Izgleda, da imajo resnično pri Red Bullu nekakšne skrivne načrte in drugačne prioritete, kakor jih kažejo.

Seveda moram tu omeniti tudi tovarniško ekipo Renaulta, ki bo naslednje leto izjemno dobro osnovana, in McLarna s Fernandom Alonsom, ki je kakor prerojen. Mislim, da gre večja zasluga njemu za dobro klimo in rezultate kakor Hondi. Morda se motim, a vseeno želim njemu in oranžnim boljši konec 2017 in uspešno v 2018. Med ostalim tudi zaradi tega, kar vse so letos prestali. Junaško se obnaša tudi Felipe Massa. Vendarle je to njegova zadnja dirka pred domačimi navijači. Trudi se in zaslužil bi si malo sreče.

Kar sem videl pri Ferrariju, se mi je zdelo povsem povprečno. In menim, da za njih to ni dovolj. Zadnji poskus je bil brezskrben: Saj imamo pole, Hamiltona ni, nihče nas ne more prehiteti. O strasti in borbenosti ni dovolj le govoriti, potrebno jo je tudi pokazati. Konfiguracija proge morda res ni primerna za bolid, a to so le izgovori. Valterri Bottas je prehitel Sebastiana Vettla v slogu Ayrtona, ko nihče ni več tega pričakoval. Presenetljivo in boleče.

A kakor zmeraj rečem: Šteje le tisto v nedeljo popoldan. Vse do sedaj so le špekulacije in predvidevanja ter nekaj kosti za nas navdušence, da jih lahko v miru glodamo in uživamo v našem ljubem športu.

Simon Jazbec

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje