Komentar kvalifikacij: (ne)Pričakovan razplet v Yas Marini?

1

Enostavno bi lahko rekel, pričakovano. Že zadnjih nekaj sezon vemo, da so pri Mercedesu domačo nalogo opravili najbolje. Njihov bolid je najboljši, pa če je nekomu to všeč ali pa ne. Vso bolidi ustrezajo pravilom, nekateri so pač boljši od drugih. Je pa proga v Yas Marini malce specifična. Ne samo zaradi temperaturnih razmer, ampak tudi zato, ker bolj kakor kvaliteto voznika, poudari moč samega bolida.

Časi na prvem in tretjem prostem treningu so bili praktično brez pomena, v FP2 pa smo videli razmerje moči, predvsem premoč Mercedesa nad Ferrarijem in Red Bullom. Zato dejstvo, da je danes na Pole Positionu Valterri Bottas ni tako veliko presenečenje. Pred Lewisom Hamiltonom je bil le za delček misli, za trenutek, katerega si sami niti ne moremo predstavljati. Vettel na tretjem mestu ni presenečenje, presenečenje je zaostanek, kajti  Ferrari enostavno skozi sezono preveč niha in težko rečemo, da bi si rdeči zaslužili naslov prvaka. Da, vozniki lahko marsikje s svojim talentom nadoknadijo pomanjkljivosti, a tu bistveno težje. Kot po navadi se je tu izkazal Daniel Ricciardo, ki je Kimiju v tej nesrečni sezoni ponovno speljal četrto mesto in pokazal, da je on tisti, ki je prihodnost, pa čeprav ga v lastni ekipi verjetno malce potiskajo v ozadje, podobno kot Kimija. Seveda je prav Ricciardo moj favorit za drugi sedež pri rdečih, če mislijo zmagati, ne pa se pritoževati nad izgubljenimi priložnostmi.

Pri ostalih je videti, da le še čakajo konec sezone, kakor v šoli, še zadnja dirka potem pa počitnice. Morda z izjemo Renaulta in Felipeja Masse. Brazilec je lahko v vaših očeh karkoli, toda Felipe ima ponos. Po mojem mnenju bo na progi Yas Marina hitrejši od vseh njegovih bodočih menjav. Seveda ni šampion, ampak je v njem več voznika kot v marsikaterih celotnih ekipah Formule ena.

Zdi se mi, da so v svetu Red Bulla tako zagledani v Verstappna, da ostalega sploh ne vidijo, ali pa so se na sestanku preprosto dogovorili, da Renaultu prepustijo šesto mesto v konstruktorskem seštevku. Seveda sam v to ne verjamem in upam, da tudi ne drži. Enostavno ni volje in to volje vodilnih, ki jim je vseeno, rezultati pa so vidni. Hartley in Gasly ne kažeta napredka, ki sem ga pričakoval in dejstvo, da so Hartleya pred leti že odslovili iz Red Bullove šole ima morda tudi kakšno osnovo.

To so bile zadnje kvalifikacije, kjer je bilo po eni strani vse po pričakovanjih, po drugi strani pa sama presenečenja. Na nas navdušencih pa ostaja, da vidimo tisto kar je novega, kajti  drugače bodo vse dirke dolgočasne in puste, pa naj zmaga naš favorit ali pa ne.

Simon Jazbec @F1.si

@simonjazbec

 

guest

1 Komentar
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
MARKO

Felipe Massa -TRUE CHAMPION OF 2008 AND LIVING LEGEND ! 🙂