Komentar dirke: Konec sanj

1

Morda bom ponovno deležen salve kritik, a danes sem bil nad predstavo Ferrarija močno razočaran. Drži, da je bila dirka dolgočasna. Drži tudi, da sta oba rdeča bolida končala kot tretji in četrti, a zaostanek je sam po sebi dovolj zgovoren. Od ekipe, ki je zmagala prejšnjo dirko, sem sam pričakoval bistveno več. Več v smislu manjšega zaostanka še posebej, ker je to proga, ki naj bi jim bila pisana na kožo. Od ekipe, ki je vodila na polovici sezone in ekipe, ki naj bi se borila do zadnjega ovinka zadnje dirke nisem pričakoval takšnega zaostanka. Roko na srce, Mercedes je pokazal, da je tehnično boljši, kajti njim res ni bilo treba nič dokazati, a so.

Nekako napovedano se je sezona zaključila v boju za šesto mesto, s polomom Toro Rossa in izgubo šestega mesta ter prestiža in politične moči. Po mojem osebnem mnenju predvsem zaradi napačnih odločitev vodstva Red Bulla. Voznika nista niti toliko kriva sama, saj sta verjetno dala vse od sebe in, če to ni zadosti to ni njuna krivda. Drži, da je bil Carlos Sainz v istem bolidu morda za razred in pol ali celo dva boljši. Dejstvo je, da jih Renault ni prehitel, sami so zapravili prednost, prestiž in denar. Ricciardo in Sainz sta danes odstopila a menim, da sta bila med redkimi, ki sta vsaj malo poživila dogajanje.

Sama dirka je minila brez večjih presežkov. Po pričakovanjih v točkah obe Force Indii, lepo točko pa je za slovo osvojil tudi Felipe Massa. Nov polom Lancea Strolla, Alonso pa zelo dober deveti. Verjetno smo danes videli tudi zadnjo dirko Pascala Wehrleina, ki je za sabo pustil mnoge, na papirju boljše bolide. Dogajanje lahko z eno besedo opišemo kot dolgočasno, vse od izbora pnevmatik in predvidljive strategije. Podobno, kakor zadnji dan šole, ko vsi čakajo le še na počitnice. Priznam, da sem pričakoval več. Potem ko smo dolgčas gledali že v Sao Paolu je bilo v Abu Dhabiju še huje. Mislim, da morajo pri Liberty Media preučiti tudi takšne dirke in se jim v prihodnosti izogniti. Nov logo ni slab, a potrebujemo tudi vsebino ne samo zunanjosti.

Sezone je konec in nekateri se morajo zbuditi. Predvsem Maurizio Arrivabene in Helmut Marko morata prenehati sanjati in se soočiti z realnostjo. Sicer mi je všeč njuna prezenca, toda menim, da sta s svojimi odločitvami in izjavami pokazala, da svoji vlogi nista kos. Če je bilo že nam navdušencem jasno, da so nekatere odločitve napačne, je krivda za nastalo situacijo tudi in predvsem njuna. Morda bi obema gospodoma in njunima ekipama koristilo malo manj oholosti in filozofije, v nasprotnem primeru se prav lahko zgodi, da bomo naslednjo sezono znova poslušali že slišane izgovore in razglabljali kaj bi bilo, če bi bilo….

Simon Jazbec

@simonjazbec

guest

1 Komentar
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
Miki

Ni Ferrari toliko slab,glede na ostala moštva,Mercedes pa je pač razred zase