Komentar: Brazilska samba

1

Priznam, da sem pričakoval nekoliko več. Verjetno sem razvajen, ali pa so bila moja pričakovanja prevelika, toda od 71. krogov jih je bilo 70 dokaj umirjenih. Še sreča, da je Lewis Hamilton v kvalifikacijah za volanom malo zaspal. Lewis iz ozadja je bil edini, ki je poživil dogajanje današnje dirka, pa če ga imate radi ali ne.

Sebastian Vettel je zasluženo zmagal potem, ko je Bottasa prehitel že v prvem ovinku. Finčev upor s superiornim bolidom v nadaljevanju ni bil prav močan. Sedaj me lahko kritiki mojega komentarja kvalifikacij malce bolje razumejo. Vettlu je pole izmaknil Bottas, ki je dan zatem dirko vodil do prvega ovinka. Vsak sam lahko presodi, koliko je tu bilo spretnosti enega in nerodnosti drugega, v kvalifikacijah seveda. Sam menim, da lahko tako v kvalifikacijah, kot v dirki pravo razliko naredijo Vettel, Hamilton in Alonso, morda Verstappen, Raikkonen in Riccardo, če imajo zadnji trije dober dan. Valtteri Bottas težko. Danes smo to jasno videli.

Ko so zaostanki med vozniki postali konstantni je dogajanje žal postalo zelo nezanimivo, saj so se vsi le vozili v krogih, brez kakšnega približevanja ali ogrožanja. Še sreča za včerajšnjo začetniško Hamiltonovo napako, saj bi brez Britančevega preboja v ospredje v prenosu v živo težko kaj povedal. Verjetno bi argumente in dogajanja iztrošil že pred 35. krogom, barve bolidov pa nekje pri 45. Prvi krog s Vettlovim prehitevanjem in številnimi nesrečami je obetal veliko, potem pa skoraj nič.

Kaj se je zgodilo z Red Bullom? Na kratko, pokazale so se vse omejitve ekipe, tako šasije, pogonskega sklopa, kot tudi tudi voznikov.  Morda je vse skupaj tudi odraz napetosti, ki so jo ustvarili sami in je tokrat prišla na plan. Izgledali so brez elana, kot da bi samo čakali, da bo sezone konec, zmeraj nasmejani Ricciardo pa deluje demoraliziran in to močno. O Toro Rossu pa, oprostite mi, resno izgleda, kot da lastniki delajo proti lastni ekipi.

Zadnja dirka Felipeja Masse pred domačo publiko je bila vnovična upokojitev s stilom. Končal je pred Alonsom in Perezom, zaostal pa zgolj za vozniki najboljših treh ekip. Bila je res dobra dirka za brazilskega veterana in dirka, ko mu ni bilo potrebno Strollu podariti kakšnega mesta.

Za konec še malo tehnični pogled na vse skupaj. Če je bila vrednost Ferrarija lepo izražena s hitrostjo bolidov in obeh voznikov, kaj bi rekli o Mercedesu? Kako Hamiltonu kljub izjemnemu ritmu ni in ni uspelo mimo Raikkonena? Brazilija je bila dolgočasna dirka, a je ponudila veliko zanimivih vprašanj o katerih bomo lahko razmišljali v prihodnosti. Dolgočasnost pa ni zmanjšala leska zmage Ferrarija in Vettla, niti za odtenek.

Simon Jazbec

@simonjazbec

guest

1 Komentar
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
Varandero

Sramota da se odpove pogodbo za Masso ki je hiter sekundo in pol Stroll zdaj se vidi samo denar odloča gdo bo vozil