Ferrari predstavlja FXX-K Evo, zver s 1036 konjskimi močmi

1

Ferrari predstavlja elitnega super športnika, ki še nadgrajuje prejšnja modela LaFerrari in njegovo dirkaško različico FXX-K. FXX-K Evo pa bo storil točno to, kar mu pripisuje oznaka v imenu, evolucijo popolnosti. V prihodnjem letu prihaja z brutalnim dizajnom in največjo stopnjo “downforcea” v zgodovini Ferrarijevih avtomobilov. 

Podobno, kot njegov predhodnik FXX-K, tudi “Evo” ne bo homologiran za vožnjo po cesti, saj bo izdelano zgolj nekaj modelov. FXX-Evo bo imel še izboljšano aerodinamiko, ki bo vključevala Ferrarijevo tehologijo tako iz Formule 1, kakor iz serij GT3, GTE in Chalenge. Kljub temu, da ima večje zadnje krilo od predhodnika je precej lažji, predvsem zaradi povečane uporabe ogljikovih vlaken.

Tehnične specifikacije – Ferrari FXX-Evo:

Letnik: 2018

Motor: V12, 6,3 litrov

Menjalnik: sedem-stopenjski, F1 – Dual Clutch

KM: 1036

Navor motorja: 900 Nm

končna hitrost (ocena): 350 km/h

Ferrari FXX-K Evo še nadgrajuje prejšnja modela LaFerrari in FXX-K

FXX-K Evo ohranja agresiven dizajn predhodnika, a ima kljub temu številne nove elemente, ki prinašajo izjemne aerodinamične koristi. Le ti so rezultat intenzivnega enoletnega dela v vetrovniku, pri Ferrariju pa zatrjujejo, da so številke zelo podobne, kot pri dirkalnih avtomobilih serij GT3 in GTE. “Evo” naj bi imel po navedbah iz Maranella za 23% več downforcea, kakor FXX-K, od osnovnega modela LaFerrari pa kar za 75%.

Hibridni pogonski agregat, ki ostaja nespremenjen združuje 6.3 litrski V12 motor z 848. konjskimi moči in električni motor, ki jih proizvede še dodatnih 187. Skupaj torej 1036, kar je skoraj 100 več, kot jih zmore LaFerrari. Navor ostaja enako impresiven in sicer, cca. 900 Nm.

Notranjost bo očiščena vsega nepotrebnega balasta, v ospredje pa vstopajo lahki materiali. Volan je povsem nov z vgrajenim sedem stopenjskim menjalnikom z dvojno sklopko, podobno, kot jo imajo bolidi Formule 1. Prav tako bo vozniku na voljo posodobljen grafični vmesnik, ki bo vozniku v vsakem trenutku nudil vse potrebne telemetrične podatke.

Gre torej za vrhunski dirkalni avtomobil, ki bo bržkone na voljo zgolj peščici super bogatašev. Cena zaenkrat še ostaja skrivnost, saj je odvisna od mnogih dejavnikov. Po prvih ocenah pa bo za FXX-K Evo potrebno odšteti cca. 4 milijone dolarjev.

Ferrari FXX-K Evo odlikuje prenovljeno vzmetenje, ki prinaša še več “downforce-a”

Matej Plešej @F1.si

@matejf1-si

guest

1 Komentar
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
SimonJazbec

Težava bo le v tem, ne samo da bodo redki so lahko privoščili to voziti, a med njimi še redkejši bodo sposobni izkoristiti vse te lastnosti, seveda na zaprti progi…..