Dvojni burger prosim

0

Kot ste lahko prebirali na naših in tujih straneh, je imel v zadnjih dneh Bernie Ecclestone kar nekaj izjav, v katerih je nove lastnike Formule ena Liberty Medio obtoževal  neizkušenosti in  “amerikanizacije” serije, hkrati pa močno hvalil svoje delo. Kaže, da smo ponovno priča kazanju s prstom in iskanju krivca, le da se je tokrat oglasil kar on sam. Resnica je samo ena in dejstva nam govorijo drugo zgodbo.

Drži, kot je dejal Bernie Ecclestone si je on zamislil Formulo ena, kakor prestižno restavracijo z tremi ali več zvezdicami, kjer bodo bogati šejki v zlatih copatkih hodili po padocku v spremstvu dolgonogih nordjiskih blondink in modrovali katera ekipa je dražja, bogatejša in boljša. Kje so nove dirke?. Ekskluzivne lokacije, kot so Soči, Baku, Bahrain in Abu Dhabi so seveda bolj zanimive, kakor Imola ali Nürburgring. Seveda v njihovih očeh na vročem puščavskem soncu in za temnimi sončnimi očali.

Po enakem principu so prednostno dali prenose dirk plačljivim televizijskim kanalom, saj za rajo, plebejce Formula 1 pač ni. Kdor ni sposoben plačati tistih za njih simboličnih nekaj, no kar nekaj evrov na leto, naj ne bi smel kvariti imidža F1 branda. Nihče v prestižni restavraciji ne vidi prav rad siromakov naslonjenih na šipo, ko gledajo notri. Mar ni tako?

Nekateri sicer vihajo nos nad amerikanizacijo, a takoj ko se pojavi kaj okrog 500 milj Indianapolisa to z zanimanjem preberejo, morda tudi pogledajo. Serijo, kjer se le vrtijo v krogu, še bistveno bolj kot Formuli ena. Pravila so jasna in nimajo npr. kazenskih mest zaradi menjav komponent in tega ali onega. Ugotovimo lahko, da kljub vsemu ameriška publika bolj razume dirko in nihče nima res boljšega bolida. Tako odpade tudi ta argument.

Verjetno malega Bernija boli, da so ga umaknili, a on je tisti, ki je spravil serijo na rob. Odločitve so bile njegove in na koncu je sam prodal svojo igračko. Zavedati bi se moral, da je vrnitev k hamburgerju, dostopnim vstopnicam za dirke, prenosom na javnih televizijah, mogoče celo kampiranju ob progi za vikend in vrnitev pravih prog tisto pravo. Razumljivo pa šejkom to ni prav všeč? No, vsi pač ne morejo biti zadovoljni.

Liberty Media dela dobro. V letu dni so naredili ogromen korak naprej. Odstranili so  Bernija in povečali so dostopnost do Formule v digitalnih medijih. Chase Carey in ekipa vedo, da vrednost Formule ena ni v bogatih šejkih, katerim so dirke le ena izmed kapric, ampak smo ta vrednost vsi mi. Vsi, ki spremljamo najhitrejši šport iz strasti in ne zaradi denarja ali prestiža, ampak zgolj zato, da bi videli naše priljubljene ekipe in voznike premakniti mejo malce naprej. Zato bom za Formulo ena z veseljem naročil kar dvojni burger.

Simon Jazbec @F1.si

@simonjazbec
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje