“Čisti rez”

0

Mnogim bo seveda ta sestavek obnavljal znana dejstva, komu pa bi se lahko zdel morda celo dolgočasen, namreč govoril bom o overcut in undercut strategijah, njunem učinku in uporabi. Najprej se bo seveda potrebno še malo ustaviti pri slovenskemu izrazoslovju. Nadrez, podrez, prerez, zarez, ali kaj podobnega po mojem mnenju niso primerni, saj nekako ne morejo ustrezno nadomestiti angleškega izraza in brez skrbi, tudi v drugih jezikih uporabljajo izvirne angleške izraze kot sta zgoraj omenjena.

V osnovi gre za postanek v boksih, ki ga voznik opravi pred, oziroma za nasprotnikom z namenom, da ga prehiti. Tu gre poudariti eno zadevo; Res je, da če gre voznik A predčasno v bokse, voznik B pa nekoliko kasneje, bi lahko rekli da prvi izvaja under drugi pa overcut, a omejiti se moramo zgolj na enega. To pa najlažje določimo glede na dejstvo kdaj v teoriji pričakujemo menjavo pnevmatik, ali pa z vidika kako se določen voznik obnaša do večine. Na splošno se obe taktiki uporabljata nekje v maksimalnem obsegu petih krogov, odvisno seveda od proge in trdote pnevmatike.

Najbolj pogosto bomo zasledili uporabo undercuta. Gre za predčasen odhod v bokse, predvsem takrat, ko voznik ne more prehiteti(ali dohiteti) tistega pred sabo. V ekipi se takrat, ko pride približno do tistega preračunanega območja menjave, odločijo, da bo njihov dirkač odšel v bokse prej, se vrnil na stezo na svežih in hitrejših pnevmatikah ter z vožnjo v območju brez gneče, pridobil tisti zaostanek, ki je potreben, da prehiti voznika pred sabo, ko se bo tudi ta ustavil v boksih. Namenoma sem izpostavil, da to strategijo uporablja tisti zadaj. Deluje nekje v območju do dveh sekund (odvisno od lastnosti gum), slaba stran pa je podaljšanje dela dirke z drugim kompletom pnevmatik (odpeljati je potrebno več krogov na drugem kompletu) pa tudi prihod  na stezo v gnečo počasnih bolidov, ki še niso bili v boksih.
Moštva imajo poleg ekipe na dirkališču, še dislocirano ekipo inženirjev, ki spremlja vse podatke in analizira možne scenarije

Po drugi strani je overcut v bistvu vztrajanje na starem kompletu pnevmatik dokler le te dovoljujejo zadosti dober ritem. Podobno, kot pri undercutu pa tisti s svežimi pnevmatikami, ne smejo biti bistveno hitrejši. Velika prednost pa je tu prav krajšanje naslednjega dela dirke, ob pravilni uporabi se lahko prihrani celo postanek. Priporočljivo ga je uporabiti ko vozniki, ki se po postanku vrnejo v gnečo ne morejo izrabiti prednosti sveže pnevmatike, medtem ko tisti, ki ga uporabi dirka v čistem zraku.

Zgoraj sem samo podal najbolj osnovna primera, da se razume kako in zakaj se to počne. Zato ekipe pozorno spremljajo ne samo čase svojih voznikov, ampak mesta in čase vseh nasprotnikov. Poudariti pa je potrebno naslednje, da čeprav se tehnično osebje ekipe in vozniki za uporabo teh dveh primerov odločijo med samo dirko glede na razmere progi, se po prostih treningih določi , kje je tista meja, število krogov in čas, do kjer se lahko spustijo tako v over kot undercut. Zato so prosti treningi tudi pomembni in dobro delo opravljeno v petek popoldne se zna v nedeljo prekleto dobro obrestovati.

Na pitwallu pozorno spremljajo čase vseh dirkačev

Seveda ne deluje zmeraj in občasno je odločitev popolnoma napačna, drugič se lahko zgodi, da je voznik oškodovan, a če je pravilno izpeljano je dobro orožje za enostavnejše prehitevanje težkega nasprotnika. Tako da bodite zmeraj pozorni, kadar določen vozniki 3/4 kroge pred ostalimi menja pnevmatike, ali pa sporoči, da je z njegovimi vse v redu in bo nadaljeval, kljub temu, da so vsi okrog njega že menjali.

Simon Jazbec @F1.si

@simonjazbec

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje