Analiza prostih treningov: Hamilton izstopa, ostali v desetinkah

1
Lewis Hamilton je s petimi zmagami najuspešnejši dirkač na VN Madžarske

Za nami je prvi dan dirkanja na dirkališču Interlagos v Braziliji in pričakovano razmerja moči ostajajo v glavnem nespremenjena. Podobno, kot v Mehiki je tudi v Sao Paolu krog zelo kratek, razlike pa bodo temu primerno minimalne. Mercedes, Ferrari in Red Bull so tesno skupaj, nekoliko je izstopal le novi svetovni prvak Lewis Hamilton, ki je bil celoten prvi dirkaški dan za kakšno desetinko ali dve pred konkurenco. Se pa lahko jutri še marsikaj spremeni, saj je zelo verjetno, da bomo videli deževne kvalifikacije.

Po tem kar smo videli na obeh prostih treningih je bolj ali manj jasno, da bomo videli zgolj en postanek v boksih. Sebastian Vettel je namreč na kompletu najmehkejših Pirellijevih gum zlahka odpeljal skoraj 30 krogov. Pričakujemo lahko torej, da bodo najboljši dirkači startali na Supersoft gumah, na postanek pa naj bi odšli nekje med 25. in 35. krogom odvisno do variacij v strategijah.

Rezultati 2. prostega treninga:

Kar se tiče hitrosti je po prvem dnevu Mercedes zagotovo v prednosti. Moč Pogonskega sklopa srebrnih puščic zaradi konfiguracije dirkališča igra veliko vlogo, kar z dobro formo dokazujeta tudi Force India in Williams. Hamilton in Bottas sta na obeh treningih dominirala v prvem in zadnjem sektorju, torej na vseh treh dolgih ravninah. Vemo pa, da tovarniška ekipa Mercedesa vselej uporablja več “downforcea”, kakor denimo Force India, ki ponavadi dosega najvišje končne hitrosti.

Najhitrejši sektorji:

Zdi se, da sta Ferrari in Red Bull malenkost za Mercedesom, vprašanje pa je, koliko bodo dodali jutri. Obe ekipi pa sta zagotovo precej izenačeni. Zaradi kazni se Ricciardo seli nazaj po štartni vrsti, Verstappen bo torej glavni adut rdečih bikov. Za najboljšimi tremi je ponovno odlični Ocon s Force Indio, pa tudi Felipe Massa je prvi dan dirkal odlično.

Najvišje izmerjene končne hitrosti:

Tudi v simulaciji dirke je Hamilton pokazal odlično formo na obeh različicah gum, medtem ko je imel Bottas več težav, saj je bilo njegovo povprečje v obeh stintih približno pol sekunde za moštvenim kolegom, kar je na tako kratki stezi zelo veliko. Vidimo pa lahko, da sta Ferrari in Red Bull kar se časov tiče praktično poravnana, kar pomeni da bodo jutrišnje kvalifikacije ključne.

Povprečje krogov simulacije dirke SS:

Lewis Hamilton (16) 1:13.431

Valtteri Bottas (15) 1:13.922

Sebastian Vettel (20) 1:13.748

Kimi Raikkonen (16) 1:13.625

Daniel Ricciardo (9) 1:13.793

Max Verstappen (10) 1:13.085 *drugi stint z manj goriva

Povprečje krogov simulacije dirke S: 

Lewis Hamilton (8) 1:12.612

Valtteri Bottas (9) 1:13.126

Sebastian Vettel (4) 1:12.992

Daniel Ricciardo (10) 1:13.415

Max Verstappen (10) 1:13.769 *prvi stint z več goriva

Kot kaže zaenkrat naj bi bila nedeljska dirka suha, toda vremenoslovci za jutrišnje kvalifikacije napovedujejo veliko možnost neviht, kar pa lahko, kot smo na tej stezi videli že tolikokrat, prinese povsem nepričakovan razplet.

Matej Plešej

@matejf1-si

guest

1 Komentar
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
Leonardo

Po moje je Hamilton uporabil tole: “strat 7 (najvišja stopnja moči motorja)” 🙂