Strateški pogled na VN Mehike

0

Ko pogledamo izbor trdote pnevmatik ekip Formule ena za Veliko nagrado Mehike smo lahko presenečeni. Tisto kar smo bili vajeni pred tem se je tokrat izkazalo za čisto nasprotje. Namreč, če je bila izbira Red Bulla do sedaj usmerjena na večje število mehkejših gum, Mercedesa pa s težiščem na trših gumah, je tokrat bistveno drugače.

Toda, da ne bo preveč zmede, lepo po vrsti. Najprej je potrebno predvideti število postankov. V obzir bom vzel lansko in letošnjo dirko v Austinu, lansko dirko v Mexico city-u in trend, ki ga letos kažejo bolidi. Namreč, odveč je poudarjati, da se je število postankov  zmanjšalo. Tudi mešanice med dvema sezonama niso primerljive ampak, če vzamemo v obzir, da je bila lani zmagovalna strategija v Austinu tista dveh postankov v Mehiki pa enega medtem, ko smo letos že v Ameriki videli zgolj en postanek. Upravičeno lahko torej sklepamo, da se bodo tudi v Mehiki bolidi v boksih ponovno zaustavili zgolj enkrat.
Izbor mešanic je enak kot v Austinu, torej Ultrasoft, Supersoft in Soft. Predpostavljamo, da bo prvi  stint na najmehkejših Ultrasoft in glede na predhodne dirke bi lahko sklepal, da bodo imele te pnevmatike zelo zelo široko okno uporabe. Ultrasoft bi lahko zdržale med 20 in 30 krogov, iz tega pa izhajamo, da bi se ekipe lahko odločile za drugi stint na Softu za 51 krogov, oziroma 41 krogov na Supersoft.
Poglejmo malo kakšen je izbor voznikov. Pri Hamiltonu mislim, da ni dvoma, ima le en komplet Soft, tri Supersoft in devet kompletov Ultrasoft. Podoben izbor ima njegov moštveni kolega Bottas z enim kompletom Soft gum več ter devetimi Ultrasoft. Predvidevam, da bo Hamilton začel na Ultrasoft, nato pa menjal na Supersoft do konca dirke, Bottas podobno, pri Mercedesu pa se bodo po drugem prostem treningu odločili katera mešanica je primernejša.
Oba Red Bulla sta izbrala po tri komplete S, štiri SS in samo šest US. Če teh šest kompletov razdelimo skozi celoten vikend vidimo, da imajo pri avstrijskem moštvu že jasno izdelano sliko kakšno taktiko uporabiti. Oba Ferrarija sta nekje vmes z izborom  podobnim Mercedesu, le da imata dirkača Scuderie po dva kompleta US manj . Vsekakor bodo tudi oni stavili na daljši stint na Supersoft gumah.
Hulkenberg, Sainz, Gasly, Kvyat (Hartley), Vandoorne, Stroll ter Ocon bodo dirkali z enim kompletom S, dvema SS in desetimi US. Podobna strategija, kot pri Lewisu Hamiltonu le komplet Ultrasoft gum več, za lažji preboj skozi kvalifikacije. Massa in Alonso pa imata dodaten komplet najtrših gum.
Če so moja predvidevanja pravilna  je tokrat Mercedes tisti, ki bo iskal hitrost in perfektno uravnotežen bolid na Ultrasoftu, medtem, ko se bodo ostali bolj ukvarjali s tršima različicama. V lepem vremenu bosta verjetno Mercedesa želela igrati vlogo zajca, ostali pa v lov za njima upajoč, da se bo kaj zalomilo.
Seveda so to zgolj moja predvidevanja, ali pa se bodo izkazala za pravilna pa bomo videli prav kmalu.
Simon Jazbec @F1.si
@simonjazbec

VN MEHIKE – Vse kar morate vedeti

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje