Strateški pogled na dirko v Austinu

0
Na dirki v Austinu  bodo imeli  vozniki na voljo na razpolago Ultrasoft, Supersoft in Soft mešanice gume (torej od dirke na Japonskem premik v smer mehkejše mešanice). Sam sem za primerjavo vzel letošnji dirki v Kanadi in Belgiji, ker smatram, da je proga precej podobna, obraba pnevmatik v Austinu pa nekje med njima. Poudarjam, kot že mnogokrat doslej, da je letos manj menjav gum med dirko glede na lansko sezono. Če vemo, da je bilo lani dvoje menjav bi bilo enostavno reči, da bo letos ena, ampak poglejmo malce bolj podrobno.

Velika nagrada ZDA bo trajala predvidoma 56 krogov, vodilni pa bodo štartali na Ultrasoft. Sedaj, če upoštevamo dejstvo, da so v Belgiji menjali US po 14 krogih, bi to bilo prevedeno v Austin (različna dolžina kroga) nekje 18 krogov in, če upoštevam še različno obrabo gum na obeh progah, bi pričakoval, da bodo brez težav zdržale nekje 20/24 krogov (v Kanadi, dirka na dva postanka so bile menjave med 20 in 30 krogom). Prav zato menim, da bo prav trenutek menjave tisti, ki bo odločal o drugem stintu na Supersoft ali Soft mešanici. Mislim, da dvoma o zdržljivosti mešanice Soft za 36 krogov ni, moj izračun za Supersoft pa kaže nekje optimalno 32 krogov. Ampak, kot ponavadi se lahko motim. V kolikor pride do varnostnega avtomobila nekje do 40/45 kroga pa bi se lahko izplačal tudi drugi postanek. Med dirko bi to pomenilo dodatnih 24/27 sekund zaostanka, kar pa mislim, da si vozniki ne bodo mogli privoščiti.

Če pogledam izbore voznikov pa lahko sklepamo naslednje; Med prvimi šestimi vozniki so vsi izbrali po sedem kompletov Ultrasoft, Lewis Hamilton je izbral po tri Supersoft in tri Soft; Vettel, Bottas, Riccardo in Verstappen so izbrali po dva Soft in štiri Supersoft, Räikkönen pa ima na izbiro le en komplet Soft in pet kompletov Supersoft gum. Medtem ko pri Hamiltonu vidimo uravnoteženo izbiro, kjer se bodo po prostih treningih odločili katero varianto uporabiti za dirko, so se ostali vozniki malce malce boj nagnili na izbor Supersoft. Räikkönen pa ima v bistvu izbor omejen samo na SS.

Zanimivo je dejstvo, da sta oba Haasa kopirala izbor Ferrarija, Sauberja pa izbor obeh Mercedesov. Predvsem za Haas je ta malce konzervativni izbor nepričakovan. Za njih je to domača dirka in imeli bodo zadnji komplet nadgradnje bolida.
Renault, Toro Rosso in Force India imajo osem kompletov Ultrasoft, tri komplete Supersoft in dva kompleta Soft. Menim, da se bodo osredotočili predvsem na kvalifikacije, bolj kot na samo hitrost med dirko. Kot po navadi pa bodo tako v Wiliamsu, kakor McLarnu imeli na razpolago še komplet Ultrasoft več z enim voznikom z dvema Soft in dvema Supersoft, ter drugim z le enim Soft in tremi Supersoft. Pri njih bi morda lahko pričakovali tudi dva postanka.
 Pozabiti pa ne smemo še nekaj, Mercedes Benz je do sedaj pokazal enkratni pace na Soft gumah, medtem ko se je Ferrari najbolje izkazal na Ultrasoft. V Belgiji je Hamilton na Soft zdržal napade Vettla na Ultrasoft. Za zanemariti pa ni niti kvaliteto Red Bullove šasije, kjer bi lahko z manjšo obrabo podaljšali drugi stint na Ultrasoft. Zanimivo bi bilo, če bi se kdo kvalificiral skozi Q2 na Supersoft in med dirko uporabil kombinacijo SS in S ( Ali US) ampak menim, da nihče ne bo tvegal.
Vse to seveda pod pogojem, da ni dežja in kašnih resnih vplivov varnostnega avtomobila. Koliko sem zadel, bomo pa videli v nedeljo.
Simon Jazbec @F1.si
@simonjazbec
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje