Komentar VN ZDA: Kavbojski dvoboj, ki ga ni bilo

0

Drži, pri Ferrariju delajo vse kar lahko, toda v Austinu ni in ni šlo. Kjub vsem naporom je Mercedes postal konstruktorski prvak, Hamilton pa, v kolikor se ne motim, potrebuje zgolj eno peto mesto v zadnjih treh dirkah, da naslov osvoji tudi sam- Ne bom rekel, da je vsega konec, ampak s takšnim dirkanjem se ne more doseči željenega naslova.

Čeprav je Vettel enkratno štartal ga je negativno presenetila njegova  težava s pnevmatikami in s tem povezana strategija dveh postankov. Če ste prebrali mojo napoved, sem to nekako tudi predvidel, a drugače pač ni šlo. Morda so pri Ferrariju Vettlov bolid nastavili na maksimalni mehanski oprijem, ki je povzročil pretirano obrabo gum. Zakaj biti zadovoljni? Ayrton Senna je dejal, da je drugi le prvi izmed poražencev.

Osebno me je pozitivno presenetila dirka Maxa Verstappna, ki je iz ozadja napredoval tik pod oder za zmagovalce. Kazen za prehitevanje Kimija Raikkonena? Po pravilniku 100% upravičena, a fant  je dirkal, res na pravi, navdušujoč način medtem, ko so nekateri ostali zgolj vozili. Tu mislim predvsem na Kimija Raikkonena. Ne, tokrat mi ni bil všeč. Svoje je sicer opravil, a tudi Bottasa je prehitel z veliko težavo. Ledeni mož je ponovno deloval zaspano. Ne razumite me narobe, jaz od njega pričakujem mnogo več, kot je to, da Vettla spusti predse. Mar ni bilo letos že dovolj takšnih manevrov in ponižanj? Vsekakor razumem, da je nekdo prvi voznik, a naj to dokaže na progi. Dogajanje pri Ferrariju pa spominja na manevre Williamsa, kjer se Massa z znanim razlogom kdaj umakne Strollu . Verjetno me boste sedaj kritizirali v smislu saj gre za prvenstvo in podobno, toda poglejte točke in pomislite. Kakšne so možnosti? Koliko so to res manevri za prvenstvo in koliko so to manevri, ki nekomu rešujejo ugled, na pitwallu in v bolidu.

Pozitivno presenečenje so pripravili Sainz, Hartley in tudi Massa. Sainz je dokončno dokazal, da je prihodnost Formule 1, Hartley je dokazal sebi in ostalim, ki so ga zavrgli, da so se zmotili, Massa pa, da kljub letom, poškodbi glave, podrejeni vlogi v ekipi, še zmeraj zna dirkati s srcem, vnemo, mirnostjo kadar je potrebno, in strastjo kadar je mogoče. Nekaj kar sem danes pogrešal pri Kimiju. Felipe bi si s takšnim dirkanje zaslužil še kakšno leto, pa ne glede na konkurenco.

Kvyat je bil nekje na nivoju Raikkonena. Nič preveč slabega, a tudi nič posebnega. V točkah, a za rešitev kariere bo potrebno še kaj bolj konkretnega. Z enakim pogonskim skopom, kot Sainz in na bolidu, ki je v Špancevih rokah dosegel bistveno več točk kot Renault, ga je Sainz v istem Renaultu deklasiral. Mene prepričal ni, morda je koga drugega.

Sedaj pa še kritika na izjave po dirki, predvsem Maurizia Arrivabeneja. Ponovno ponavljam, ne ker bi imel kaj proti njemu, se mi pa šef Scuderie že kar malo smili. Spet sem poslušal pesmico o borbi do zadnjega ovinka zadnje dirke, kar bi bilo upravičeno, če bi Ferrari dosegel prvo in drugo mesto a so tik pred tem dokončno izgubili konstruktorski naslov. Zadovoljni nasmeški Sergia Marchionnea pa so mi dali občutek, kot da gospod res ne razume dirk. Drži, oba voznika na odru zmagovalce, toda gre za Ferrari, ne za Force Indio. Biti drugi in tretji ne pomeni nič, šteje le zmaga. Sami ste nas učili to pesmico, sedaj pa jo poslušajte. In vaše največje bogastvo, vaši navijači, zvesti in v vas zaverovani, to tudi zahtevajo. Upravičeno.

Simon Jazbec @F1.si

@simonjazbec

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje