Komentar VN Malezije: Zmagovalna miselnost

0

Mogoče, kljub izjavam manjka Ferrariju prav to. Izgledajo tako, da če jim ne gre vse zlepa in takoj, bo šlo pa s kladivom. Po navadi se ekipe borijo proti nasprotniku, a tu izgleda, da mora najprej ekipa premagati samo sebe. Pa gremo lepo po vrsti.

Po včerajšnji drami s Vettlovim bolidom, danes takšna težava na dirkalniku Raikkonena. Pa ne bom sarkastičen in izjavljal, da so ga umaknili s poti Vettlu, ker bi to bilo neokusno.  Podvomil pa bom v njihovo sposobnost pripraviti zanesljiv bolid. Kaj za hudiča delajo v boksih mi je zmeraj manj jasno. Vesel sem bil, da bo končno Kimi lahko pokazal ves svoj talent, a  mu kot tolikokrat prej v tej sezoni in ne po njegovi krivdi to ni bilo dovoljeno. Osebno so mi začeli iti skoraj malo na živce. Kajti če bi delali to nalašč, bi bili nešportni, toda izgleda, da so samo kriminalno nesposobni. Drugi takšnih težav nimajo, vsaj ne v tako pomembnih vikendih. Sedaj govoriti o pomanjkanju sreče je otročje. Sreča je potrebna, ampak, je bilo res narejeno vse, da se take nezgode ne bi zgodile? Po mojem skromnem mnenju ne. Raje temu rečem pretiravanje z nesposobnostjo, kot pomanjkanje sreče.

Zmaga Maxa Verstappna je prepričljiva, pričakovana in zaslužena. Po Singapurju bi verjetno vsak podvomil vase, a Max ima zmagovalno miselnost in mu je uspelo. Sedaj mora le še malo pridobiti širino pogleda na dirko in prvenstvo, a za to je potreben čas. Zmaga je lepo darilo za včerajšnji rojstni dan, toda bila je prigarana, nič ni bilo podarjeno. Bravo Max in bravo Red Bull, tudi z Ricciardom na tretjem mestu.

Veliko mero zmagovalne miselnosti je pokazal Lewis Hamilton. On tekmuje za prvenstvo. Glede na to, da je bil Vettel zadaj in je vodilni v točkovanju za prvenstvo, mu ni bilo treba zadrževati Verstappna za sabo. In roko na srce, niti ni poizkušal. Malce drugače, kot nekdo v Singapurju. Povečal je prednost in uresničil moje napovedi o pozicijah, ki jih bo moral bodoči svetovni prvak doseči za osvojitev naslova. Lahko komu osebni stil Lewisa ni všeč, a v glavi ima vse urejeno, vsaj kakor izgleda sedaj je bistveno bolj zrel kot lani.

Vse moje pohvale tudi Gaslyju. Cel vikend ni naredil niti ene neumnosti. Kakšna razlika z Giovinazzijem, pa tudi  s Kvyatom. Upam, da bo tako nadaljeval tudi v naslednjihih dirkah, zasluži si jih.

OK, sedaj pa še na konec in začetek zgodbe. Ferrari.Da je bolid v zaostanku je jasno, ampak tudi Vettel ne pripomore prav nič k temu. Verjetno je napačno razumel bojni krik Arrivabeneja o konjičku na srcu in borbi do zadnjega ovinka zadnje dirke. Trk s Strollom po koncu dirke v ovinku je neumnost. Ni važno kdo je kriv, to bodo določali komisarji, ampak škoda na bolidu je ogromna. Imel je nov menjalnik in, če so poškodbe takšne, kot izgledajo na TV,  bo potrebno menjalnik  zamenjati. To bo pomenilo pet kazenskih mest na startu naslednje dirke. In sedaj, ne krivimo pravilnika in drugih voznikov, če ima eden in isti dirkač zmeraj polomljene obese koles. Zmagovita miselnost pomeni tudi se izogniti nevarnostim, misliti dolgoročno, ne iskati izgovorov in krivde pri drugih. Takšna miselnost pa vodi do naslova svetovnega prvaka.

Simon Jazbec @F1.si

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje