Komentar VN Japonske: In cesar je gol…

0

Verjamem, da je marsikdo danes zjutraj po nekaj krogih izgubil zanimanje za dirko Formule ena na japonskem. Že s popravljanjem Vettlovega bolida na silo, na startni poziciji in potem po nekaj krogih z izgubo moči Vettlovega pogonskega sklopa. Sklicevati se na ne fer pravila, nešportno prednost in podobno je na nivoju voznikov, ki se po radjiski zvezi pritožujejo šefom, ko jih kdo ne spusti naprej. Pravila določa dogovor Concorde, kjer se ekipe strinjajo s pravilnikom in kolikor vem ima Ferrari pri odločitvah glede tega  pravilnika veto. 

Sedaj, obrat se je zgodil na prejšnjih dveh dirkah, a da bo šlo tako navzdol ni bilo za pričakovati. Ko sem pisal o dvomih pred VN Japonske sem se spraševal, koliko bi lahko kakšne tehnične zadeve resno vplivale na izzid prvenstva, a res nisem ne mislil ne želel kaj takšnega. Sedaj,  Mercedes ima 145 točk prednosti, Hamilton pa 59. Do konca prvenstva so še štiri dirke in realne možnosti za Vettla so le, če odstopi Hamilton, kar pa ni ravno za pričakovati. Od štirih dirk bi moral na dveh odstopiti, Vettel zmagati, pa še bi bilo devet točk prednosti.  

A to ni najhuje. Biti drugi, ko si dal vse od sebe, ko si zmago izgubil na zadnjem ovinku, v poštenem a trdem boju ni nič sramotnega. Ampak tako, ko v dirkah zaporedno odpovedujejo vozniki, ekipa in projekt bolida, to nima nič s častno predajo boja za svetovno prvenstvo. Koliko člankov sem že pisal o tem in ne bi ponavljal vsega. Kogar zanima si lahko prebere. Kar me jezi je dejstvo koliko laži ali sprenevedanj je in bo izrečenih o tem, praznih obljub in želja za naslednje leto.

Pa, še enkrat, če se je kdo spotaknil nad manever Bottasa, samo pripomnim. Bil je pred menjavo, torej bi mesto izgubil, pomagal je kolegu, in ni imel škode. Koliko hujših manevrov sem videl letos, ki so res oškodovali drugega voznika, a se temu ni posvetilo velike pozornosti. A vem, vidimo kar hočemo videti. Tudi sam sem bil neprijetno presenečen, ko sem videl napovedi o dveh postankih, čeprav sem sam v svoji glavi izračunal enega. Sem bil na trnih, do dvajsetega kroga.

Sedaj pa, kot v naslovu, cesar je gol že mesece. To sem večkrat poudaril a so mi nekateri očitali, “bolne” članke in izrazili dvome če imam vozniški izpit. Vsakdo lahko vidi kakšna je situacija. Nič napačnega ni navijati za ekipo, ki ne zmaga, važno, da da vse od sebe. Vse od sebe da zmaga, ne pa da izgubi. Sedaj seveda so lahko eni grdi, črni in nešportni, a lepi morajo najprej dirko končat. A vem sedaj bodo krivci in odgovorni povsod. A bistvo športa, vsakega športa je sprejemati poraze. 

Ja, vse to je zasenčilo enkratno predstavo Red Bulla, posebej Verstappna. Kadar mu uspe, res dobro dirka in prihodnost je na njemu. Riccardo je bil standarden, Bottas ne vem, o Kimiju sem pa napisal svoje, je  povedano že tam, ni kaj dodati. 

Če kdo poreče, da so takšne dirke dolgočasne, govori to zato ker se ne zgodi, kar bi rad sam videl. A pravi navdušenec bi moral gledati drugače, kajti ni krivda Hamiltona, če je vso dirko vodil, krivda je na ostalih, ki ga niso bili sposobni ogroziti, kljub krizam in težavam.

Simon Jazbec @F1.si

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje