Komentar kvalifikacij VN Japonske: V iskanju izgubljene hitrosti…

0

Na papirju smo vsi vedeli, da je na Japonskem Mercedes Benz hitrejši. Zaradi moči pogonskega sklopa, zaradi medosne razdalje, zaradi položaja v svetovnem prvenstvu. V teoriji je bilo pričakovano, a pričakovali smo  tudi preporod Ferrarija, obrat, tisti čudež, ki bi prvenstvo naredil še bolj zanimivo.

Prosti treningi so bili zelo dvomljivi zaradi dežja in rdečih zastav. Ekipe niso zaključile s programi in spet sem ostal razočaran, ker dela z medium gumo ni opravil nihče, kljub izboru. Kaj naj rečem, z napetostjo sem pričakoval kvalifikacije, kazen petih mest  za Raikkonena in Bottasa pa je malo razočaranje. Predvsem kar se tiče rdečih, kajti Mercedes vodi in vsaka prednost, ki jim jo drugi podarijo je sedaj zlata vredna.

Povejmo si nekaj v obraz. Meni sta si v hitrem krogu Vettel in Hamilton približno enakovredna. Mogoče malce hitrejši en, mogoče malo drugi, odvisno od proge. Zaostanek slabe pol sekunde je odraz kvalitete bolida. Sicer samo na tej progi. Ampak, mar nismo tega pričakovali na papirju? Pa ne pravim v navijaškem smislu, ampak čisto racionalno, glede na znano, glede na videno na prejšnjih dirkah. Priznam, da sem pričakoval zaostanek, a ne tako velikega. Zavedati se moramo dejstva, da je Vettel pravzaprav prisiljen v zmago. Nemec ne sme čakati zadaj in moliti za odstop Hamiltona. Pa še pomoč drugega voznika bi rabil.

No, tu sicer ne bi rad bil polemičen. Sem prvi, ki je trdil, da je ekipa Ferrari letos oškodovala Raikkonena, a če bi bil jaz direktor ekipe, mu po takšnem vikendu pogodbe ne bi podaljšal. Sam od njega pričakujem več. Oziroma manj, če govorimo o napakah. Pride čas slovesa za vsakogar, a le redkokdo je kot Jenson Button (ki je bil v boksih ta vikend) ki je sam priznal, da bi moral zaključiti morda leto prej. Želim si, da se motim in, da me bo Kimi prisilil požreti te besede (kar bom z veseljem storil), a govorim glede na videno. Saj boste porekli, nič boljši kot Bottas. Se strinjam, a Bottasu ni treba pokazati toliko in Bottas je bil za svojim vodjo, kar je najmanj, kar bi pričakoval od Kimija. Ne vem, kakšen vikend je enkraten, drugi ni toliko enkraten. In ta vikend je oni drugi, vsaj do sedaj.

Red Bulla, kot tista možna razsodnika sta tam, kjer naj bi bila. Tehnično za prvima ekipama (njihov paket ne dopušča več, bodimo pošteni), a Riccardo pred Verstappnom je dober znak, da bo Daniel tudi v dirki agresiven, kot kaže tudi izbor gum in potek vikenda do sedaj. Bosta lahko še koga prehitela? Seveda, a le ob napakah drugih in pomoči strategije v boksih. OK o drami Alonso Honda pa ne bom preveč govoril, čeprav tudi Renaultov pogonski sklop ni neuničljiv.

Sedaj pa, kot govorim stalno, točke bodo podeljene jutri. Prvenstva še ni konec, Vettel in Hamilton pa se bosta  pognala v prvi ovinek platišče ob platišču. Za nas gledalce zagotovo bolje, kot da bi imeli kakšne kazni, kajti raznih teorij zarot in čejev nimam rad. Jutri bo zmagal hitrejši in boljši, kdorkoli bo. Kaj mora kdo narediti ve sam, želim si le čiste dirke in strastnega navijanja za vse na progi.

Simon Jazbec @F1.si

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje