Komentar kvalifikacij: Sprememba zraka

1

Proga bratov Rodriguez nam je postregla z zanimivimi kvalifikacijami, prvič z manjšimi razlikami med bolidi Red Bulla, Ferrarija in Mercedesa. Izgleda, da je prednost Mercedesa le malce skopnela oziroma, da so pri ostalih dveh ekipah nekako bolje prilagodili aerodinamični komplet. Čeprav je bilo skozi leto znano, da je na počasnih progah z visokim kotom profilov stabilizatorjev Mercedes malce v težavah, je tu v resnici proga zelo hitra. 

Celoten vikend je bila prva šesterica skupaj, brez velikih razlik med glavnimi akterji in z zanimanjem sem pričakoval kvalifikacije. Po svoje je prvo razočaranje Toro Rosso. Spremembe in menjave so bile pričakovane, toda Renault jih zna prehiteti v konstruktorskem seštevku, kar pomeni denar. Goro denarja. Glede na to kaj je Honda pokazala ta vikend ni na obzorju nič dobrega. Sam sem predlagal umik iz Formule ena in po takšnem vikendu to, vsaj do sedaj, za Hondo ne bi bila napačna izbira. Tudi Renault kaže razpoke, a vsaj trdijo, da delajo na naslednji sezoni. Čeprav, brez Honde, bi bila situacija prav tako sramotna, predvsem v Toru Rossu. Po drugi strani pa tovarniško moštvo Renaulta, vsaj v zadnjih dirkah, strmo raste. Po zaslugi Carlosa Sainza. 

No, nekoliko bolj osebno razmišljanje. Poteze Helmuta Marka v zadnjem obdobju znajo Toru Rossu zelo škoditi. Pa ne govorim o Kvyatu, temveč o menjavi pogonskega sklopa s prej omenjeno Hondo, predčasno posojo Sainza k konkurenci in podobnimi rešitvami.  Na koncu sezone bomo videli rezultate, a mislim da je gospod naredil kar nekaj napak, ki bodo stale perspektivne ekipe ogromno potenciala…in denarja.

 Med kvalifikacijami smo videli troboj Hamiltona, Vettla in Verstappna. Prvi poraženec je Hamilton. Enostavno, v kvalifikacijah ni bil hiter, v primerjavi z ostalima celo nekoliko počasen. 

O Verstappnu pa; manever nad Bottasom je bil nepotrebnen in če bo sledila kazen, bo ponovno zaslužena. Pa brez polemik, Verstappnu priznam, da je prihodnost, a NI Formula ena. Ne more si privoščiti vsega, kar si misli, da lahko. Ni sam na svetu in tudi publika bo sčasoma uvidela, da kar pogosto izziva svojo srečo. Vettel pa, enkraten, brez pripomb, a prepozno, mnogo prepozno.

Oba Finca prepočasna, kar pa ni letos nič novega in upam, da se jutri vendarle zbudita. Razočaral je Riccardo, s skoraj sekundo zaostanka, čeprav je dirkanje na en krog letos njegova šibka točka, je sekunda enostavno preveč. 

Glavni rasodnik kvalifikacij pa ne bodo časi, temveč kazenska mesta. V kolikor bi jih dobil tudi Verstappen, bi štartni razpored kazal klavrno podobo. Nihče, razen Vettla pa ne bo, kjer bi moral biti. Polemike bodo že pred startom, upravičeno, a le do neke meje. Je odraz preteklega časa, ki je pustil sledi na snovalcu te ideje, gospodu Ecclestonu, ki je enako kot omenjeni Helmut Marko povlekel marsikatero nerazumljivo potezo.  Sam bom pravila zagovarjal, kajti butasta pravila so boljša kot nikakršna pravila. Sveža kri pa, kot izgleda ni dovolj le v sedežih bolidov, potrebna je tudi na pitwallu in v pisarnah. Čimprej.

Simon Jazbec 

@simonjazbec

guest

1 Komentar
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
janci

Zaradi premalo verstapnov je gledanost in priljubljenost kjer je.