Komentar dirke: Mehiški koktajl

0

Verjetno nihče ni pričakoval takšnega razpleta. Verjetno še najmanj Lewis Hamilton, ki je postal svetovni prvak z najslabšo predstavo v sezoni. Na dirki, kjer so njegovi inženirji zatajili in mu pripravili takšen, mlačen vikend. Dvomim, da je bil nervozen, ker zanj to ni bilo prvič, a kljub temu to ni bil tisti pravi Lewis, voznik ki nasprotnike zmelje kot parni valjar. Bil je ranjiv, premagljiv in konec koncev bolj človeški. Navsezadnje pa nam tudi to kaže veličino človeka in globino šampiona. Iz dna se je dvignil, a brez nervoze zavedajoč se svojih šibkosti in svoje naloge. Kljub dirki, ki si je Lewis verjetno ni želel je bil meni danes všeč, morda še bolj, kot takrat ko je zmagal.

O Maxu Verstappnu bom v hecu dejal, da se je videlo, da je Kvyat ponovno izgubil mesto v ekipi in naj uporabi vse svoje sile, da mu izbori še kakšen drug sedež, vsaj za dirko ali dve. Namreč zmaguje samo na dirkah kjer Rus izgubi mesto v ekipi. No, šalo na stran. Osebno bi rad, da bi Max polnil časopisne stolpce s takšnimi vožnjami, bolj kot z vsemi ostalimi dogodivščinami na progi, kjer je kriv ali nedolžen, toda zmeraj udeležen. Še enkrat več je pokazal, da je on res tista nova generacija, na kateri se splača graditi in Daniel Ricciardo ob njemu vsako dirko bolj izgublja svoj sijaj.

Ne morem mimo nekaj dejstev, ki smo jih videli. Čeprav je bilo moč opaziti določeno pomanjkanje energije in svežine pri Mercedesu, so pri Ferrariju znova pokazali svoj “talent”. Zakaj sem tako hud? V kolikor si na Pole Positionu ti ni treba izumiti novih strategij. Si prvi, drugi sledijo, potrebuješ tisto logično in najhitrejšo. In tu se vsi lahko strinjamo, da je bila ta 30 krogov na Ultrasoft in 41 na Supersoft. No cel teden pred tem se je meni to posvetilo, na dan dirke pa so rdeči na obeh bolidih brez enega samega kompleta novih Supersoft gum. Sprašujem se zakaj.  No čeprav je Vettlova jalova agresivnost nekako zakrila to pomanjkljivost, lahko vsi vidite zaostanek Kimija Raikkonena za Valterijem Bottasom in Maxom Verstappnom. Ponavljam, Vettel je bil na Pole Positionu in potreboval je le dober start nato pa z isto taktiko, kot Verstappen voditi dirko ter na koncu zmagati, a očitno je to preveč enostavno. Morda pa so se znova pokazale strateške ožine razmišljanja gospoda Cleara, o katerem sem tudi že pisal. Skratka, s takšnim dirkanjem ekipa (vključno z voznikom) nasprotnika ne rabi.

O Raikkonenu in Bottasu dosti ne bom, kajti prehitela nista nikogar. Desjtvo pa je, da Valtteri lovi drugo mesto Vettla v skupnem seštevku. Priznam da sem se zbal, da bodo Kimija zopet žrtvovali, a je bila prednost na srečo prevelika.

Glavni negativni junak pa je tokrat Renault. Kot da bi Francozi hoteli prekositi Hondo in če pogledamo število tehničnih težav, je imel Verstappen prekleto srečo, da je zmagal. Seveda je to posledica recimo temu, razvoja za leto 2018, a sedaj je leto 2017 in iger še konec.

Vsekakor pa še enkrat zaslužene čestitke Lewisu Hamiltonu za zares lepo sezono. Od Ferrarija sem pa po včerajšnjem prvem štartnem mestu resnično pričakoval zmago. Bi vsaj odšli z dvignjeno glavo, toda preveč pritiska, preveč napak. In to ne le posameznikov, ampak celotne ekipe.

Simon Jazbec @F1.si

@simonjazbec

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje