Analiza prostih treningov-Suzuka

0

Danes smo v Suzuki spremljali precej nenavadno dogajanje. Drugega treninga zaradi močnega dežja ni bilo, moštva pa so bila primorana svoje programe v skrajšani verziji izvesti že zjutraj. 

 Ker je šlo za resnično skrajšane stinte, težko razberemo prava razmerja moči. Moštva so zaradi slabe napovedi v večini izvedla celoten petkov program na prvem prostem treningu. 

V prvih minutah smo videli običajno delo na nastavitvah bolidov, moštva pa so na večinoma trši varianti gum vozila nekaj krogov dolge stinte. Mercedes je takoj izgledal prepričljivo, Hamilton pa je na Soft gumah vozil odlične čase. Valtteri Bottas očitno še išče pot iz krize, Finec je namreč znova občutno zaostajal za moštvenim kolegom. Staro formo je po slabem Sepangu našel tudi Nico Hulkenberg, ki je bil, kot že večkrat “Best of the rest”. Solidno pa sta dirkala tudi oba dirkača Force Indie.

Sledile so simulacije z nekoliko bolj prazno posodo za gorivo in Vettel je na SS gumah takoj dokazal, da bo Ferrari tudi v Suzuki zelo konkurenčen. Jasno je, da so pri Ferrariju storili velik korak naprej, toda ostaja dvom o zanesljivosti rdečega bolida. Kimi Raikkonen je imel tokrat nekaj težav s pregrevanjem zavor. 

Hamilton je tudi na krajšem SS stintu dirkal odlično. Britanec je za Vettlom zaostal dobri dve desetinki, moramo pa upoštevati, da ima Mercedes definitivno še kar nekaj rezerve. Druga zgodba je Bottas. Že tretji vikend zapored Finec izgleda izgubljen v iskanju nastavitev, zaostanek za Hamiltonom pa je občutno prevelik.

Red Bull bo vsekakor nevaren. Morda na tej stezi Verstappen in Ricciardo v primerjavi z Mercedesom in Ferrarijem nimata na razpolago surove hitrosti, a glede na raznolikost sektorjev sta vsekakor
 sposobna doseči dober čas. 

Tik preden je nad dirkališče prišel dež so dirkači pričeli s simulacijami dirke. Pri tem pa so opravili relativno malo število krogov.  Tukaj sta oba Ferrarija močno izstopala, Vettel je svoj stint začel izjemno s krogoma pod 1:33. Oba Mercedesa sta v povprečju vozila več kot sekundo počasneje. Je pa seveda dejstvo, da razlika ni realna in sta oba Ferrarija vozila lažja od konkurence, vprašanje pa je koliko. Ferrari bo vsekakor znova zelo močan. Zdi se, da je trenutno Red Bull nekoliko za Ferrarijem in Mercedesom, kar je po prostih treningih potrdil tudi Ricciardo.

Ostali so v drugem svetu. Force India se zdi še najbližje, pa tudi Hulkenberg je bil dobro razpoložen. Mclaren bi nedvomno trpel v zadnjem sektorju, je pa vzpodbudno, da je v kombinaciji ovinkov v prvem sektorju Alonso izgledal odlično, a ravnine so le nekoliko predolge. 

Povprečje časov simulacije dirke:

Sebastian Vettel (2, SS) 1:32.750

Kimi Raikkonen (3, SS) 1:33.190

Lewis Hamilton (6, SS) 1:34.179

Valterri Bottas (4, SS) 1:34.262

Daniel Ricciardo (5,SS) 1:34.641

Max Verstappen (8, SS) 1:34.544

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje