TEMPERAMENT, HITROST, STRAST – JUAN PABLO MONTOYA

0

Temperament, agresija in neusmiljenost. Lastnosti, ki lahko ustvarijo ali uničijo dirkača Formule 1. Za kolumbijski dirkaški biser velja oboje. Dirkač brez dlake na jeziku in dirkač, ki je brezkompromisno dirkal proti velikemu Michaelu. Dirkač, ki je svet Formule 1 zapustil mnogo prezgodaj. Dirkač je beseda, ki najbolje opiše Juana Pabla Montoyo.

J.P Montoya je v uvodnih sezonah dobil dirke
 v serijah F1, CART, Grand-Am, Indy in NASCAR. 
Je prvi po Grahamu Hillu, ki je zmagal 
Indy 500 ob debiju na legendarni dirki.

PRVIČ NA INDY 500 IN PRVA ZMAGA

Montoya je po uspešnem dirkanju v prvenstvu F3000 leta 2000 z lahkoto dobil 500 milj Indianopollisa v prvem poizkusu. Postal je prvi dirkač po Grahamu Hillu, (1966) ki mu je uspel ta podvig in zvezda je bila rojena. Še v istem letu na VN ZDA pri Williams BMW-ju oznanijo, da bo Juan Pablo v sezoni 2001 skupaj z Ralfom Schumacherjem dirkal za ekipo Franka Williamsa. JPM je začel svojo nepozabno pot v elito motošporta.

Montoya je prvi dirkač po Grahamu Hillu, ki je ob debiju dobil Indy 500

FORMULA  1

Takoj se je videlo, da je vročekrvni kolumbijec nekaj zelo posebnega. Že na tretji dirki v Interlagosu je Montoya pokazal svoj neverjeten talent. V ekstra agresivnem manevru za vodstvo  je velikemu Michaelu v S do Senna pokazal, da z njim šale ne bo. Dirke na koncu ni dobil, a to je bil moment, demonstracija, ko je Schumacher dobil neusmiljenega nasprotnika na in ob stezi.

 

Juan Pablo je v uvodni sezoni na 17. dirkah le šestkrat prišel do cilja, a bil petkrat na stopničkah, v Monzi tudi na najvišji, ko je Montoya s Pole Positiona pokvaril Ferrarijevo nedeljo.

Juan Pablo Montoya je leta 2001 v Monzi prvič zmagal v Formuli 1 in postal prvi Kolumbijec, ki mu je to uspelo.

Boj z Michaelom, pa nikoli ni prav ponehal. Še nekoliko prej v sezoni na VN Avstrije je v ovinku Remus, Montoya blokiral kolesa in oba s Schumacherjem sta zapeljala na pesek. Postalo je osebno.

 

V sezoni 2002 smo videli popolno dominacijo Ferrarija, ki je dobil kar 15 od 17. dirk. Montoya pa je bil najbližji zasledovalec Scuderie. Kolumbijec je osvojil tretje mesto v prvenstvu, več ni bilo možno. Ferrari in Schumacher sta bila pač premočna. Kljub temu pa je bil eden redkih dirkačev, ki je sploh lahko dirkal proti Schumacherju na progi.

Leta 2003 je bil še nevarnejši. Po začetnih težavah je zmagal v Monaku in po zmagi na 500 milj Indianopollisa osvojil še drugo krono motošporta. Znova se je pridružil Grahamu Hillu na izbranem seznamu dirkačev, ki jim je to uspelo. To sezono je Montoya prišel najbližje boju za naslov svetovnega prvaka Formule 1, a Schumacher in Ferrari sta bila ob zaključku sezone premočna.

V sezoni 2003 je Kolumbijec z zmago v Monaku osvojil še drugo krono motošporta

Sezona 2004 v ekipi Franka Williamsa ni minila v najboljšem vzdušju, saj je bilo kmalu jasno, da kolumbijski super talent odhaja v Mclaren. Pravih rezultatov ni bilo, a kljub temu se je Montoya od Williamsa poslovil z zmago na Interlagosu. To je bil dan, ko je zadnjič oblekel modro bele barve.

Mclaren

Leta 2005 je Ron Dennis pri Mclarnu združil led in ogenj. Juan Pablo se je pridružil Kimiju Raikkonenu in sedel v Neweyevo mojstrovino MP4/20. Po začetnih težavah z volanom si je kmalu poškodoval še roko, uradno pri tenisu, neuradno pa pri motokrosu in izpustil dve dirki. V sezoni, ko se je Raikkonen boril za naslov se kolumbijec ni najbolje znašel, vseeno pa zmagal na treh klasičnih dirkah. Montoya je dobil Silverstone, Monzo in Interlagos.

Dvojna zmaga Mclarna na VN Brazilije leta 2005

Naslednja sezona je bila njegova zadnja v Formuli 1. Po slabih rezultatih na začetku je Kolumbijec na VN ZDA oznanil, da z naslednjo sezono odhaja v NASCAR. Takoj za tem je Ron Dennis prekinil pogodbo z Montoyo, ki je tako predčasno končal svojo F1 pot. Juan Pablo je brez velikega obžalovanja odvrgel rokavice in odšel v Ameriko.

Po Formuli 1

Čeprav se kariera mnogih dirkačev, ki zapustijo Formulo 1 hitro zaključi se za Juan Pabla prav gotovo ni. Montoya je dirkal naprej in dirkal je hitro. Že leta 2007 je z ekipo Chipa Ganassija zmagal na 24 ur Daytone. Zmagal je tudi NASCAR in se postavil ob bok Mariu Andrettiju. Z drugo zmago na Indy500 leta 2015 pa dokončno odšel v nesmrtnost.

Juan Pablo je leta 2015 še drugič dobil 500 milj Indianopollisa

V zadnjem obdobju se bolj ali manj posveča dirkanju svojega sina, a vemo, da njegova pot še ni končana. Njegova strast in ljubezen do dirkanja mu bržkone ne bosta dala miru in malo verjetno je, da bo dolgo vztrajal ob stezi. Njegovo mesto je na stezi, da počne to kar dela najbolje, dirka z najhitrejšimi dirkalniki.

Kdo ve, kam bo temperamentnega Kolumbijca vodila pot, a če le malo poznamo njegov karakter bo Juan Pablo kaj kmalu odšel v Le Mans, po zmago!

Matej Plešej @F1.si 

@matejf1-si

 

Trojna krona motošporta

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje