Sapica sobotne Singapurske noči

0

Poglejmo si v oči in priznajmo, da bi bil vsakršen razplet, drugačen od tega, ki smo ga videli v kvalifikacijah bistveno presenečenje. Glede na progo in dominacijo Ferrarija na obeh počasnih progah. Z majhno razliko seveda. V Montecarlu in Madžarskem sta bila oba rdeča bolida v prvi vrsti, pred Bottasom in obema Red Bulloma. Sedaj izgleda, da sta Red Bulla konkretno zmanjšala zaostanek. Zaostanek Mercedesov je bil pričakovan, čeprav bi sami želeli več, a če bi se to zgodilo bi bilo prvenstva praktično konec.

Če bo kdo prijetno presenečen kako hiter je McLaren bi mu predlagal naj si pogleda njihove rezultate v že omenjenih Monaku in Hungaroringu. Torej pričakovano dobro, ampak brez bistvenih presežkov. Bolj zaskrbljujoč je ritem na dolgih stintih in jutri bomo videli ali lahko ponovijo dober rezultat na kvalifikacijah.

Opazil sem, da ima Red Bull v primerjavi s Ferrarijem izjemno nizek naklon aerodinamičnih kril. Kakor, da telo bolida in predvsem dno ustvari zadosti pritiska, bolid ima tako manjši upor pri napredovanju. Bolid pa je bil obešen na prednjo os, torej reaktiven na zavoje. Na drugi strani je treba posebej poudariti oba kroga Sebastiana Vettla, ki sta bila čez mejo, tako hitrosti kot zidu. Upam da ste videli v kakšnem stanju je bil njegov kolesni obroč in upam da je z obeso vse v redu. Če gledamo sam bolid, je po mojem mnenju forma Ferrarija čas Raikkonena, vse ostalo je opravil Vettel medtem, ko je skoraj identičen čas Red Bullovih dirkačev priča o doseženem limitu bolida.

Seveda je sedaj potrebno poudariti naslednje. Vsaka nesreča bo seveda pomenila varnostni avto in zadeva bo zelo nepredvidljiva. Vettel bo na Soft, medtem ko ostali razen Hamiltona na Supersoft. Za več informacij pa si lahko preberete analizo treninga, ki smo jo objavili včeraj.
V mislih pa moramo imeti to, da je v bistvu Vettel prisiljen zmagati glede na optiko celotnega prvenstva. Če Hamiltonu uspe priti na oder, bo to zanj kot zmaga, kajti proge ki sledijo bodo bistveno bolj pisane na kožo Mercedesu. Odstopa si ne sme privoščiti nihče od akterjev za naslov, kako bo na to vplival Raikkonen pa bomo videli. Samo spomnim, da Red Bull nima kaj izgubiti, in Max Verstappen je željan zmag. Nedvomno se bo pognal proti prvemu mestu že s štarta. Dvomim, da bosta Red Bulla dirkala na stopničke.
V vsakem primeru, pričakujem zanimivo in borbeno dirko, pa kakorkoli se bo zaključilo. Vsem pa želim lepo dirko in obilico užitkov.
Simon Jazbec @F1.si
@simonjazbec
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje