Recept za uspešno prvenstvo…

0

Seveda ga ni, oziroma ima vsak svojega, a rad bi predstavil svoj pogled in videnje te problematike. Rešitve kako to doseči ne bom podajal, ker za to nisem ne odgovorna oseba, še manj pa plačana odgovorna oseba. Bom pa iskreno podal svoje mnenje, kot zmeraj, s katerim se kdo lahko strinja, strinjam deloma ali sploh ne strinja.

Najprej, če hočemo lepo in živahno prvenstvo, moramo imeti najmanj šest zmagovalcev dirk v eni sezoni. Če jih večina zmaga več kot eno dirko, toliko bolje. Kajti le tako bi lahko dosegli nekakšno uravnoteženo stanje, kjer bi se borili do zadnjega in ne bi imeli tega večletnega dualizma ali en ali drugi, oziroma soliranja nekaterih, kjer je edini vreden nasprotnik moštveni kolega, ki pa zaradi očitnih ekipnih ukazov prehiteval pač ne bo. Se kdo spomni sezone 2007? Razlik v točkah ob končni razvrstitvi? Lepoto in napetost dirk? Pa sezono 2012? Osem različnih zmagovalcev, sicer na koncu v zadnji dirki spopad le dveh, ampak priznajmo si, ena najlepših sezon v zadnjih letih.

Velikokrat je veliko število zmagovalcev tudi recept za zmanjševanje tega dualizma, ki meni nikakor ni po godu. Naši proti njihovim, domači proti gostom. Jaz verjamem, da je življenje težko in, da se je včasih potrebno nekoliko sprostiti. Ampak, če ste opazili v Formuli ena so navijači pomešani med sabo, brez mrež in policijskih kordonov, ki bi jih ločevali, da ne en drugega močno ne poškodujejo. Celo v družinah boste opazili, da so člani oblečeni v barve različnih voznikov. In naj kdo reče da to ni čudovito.

Meni osebno je pri dirkah in publiki formule ena najlepše to, da so navijači skupaj in, da so marsikdaj navijači voznikov v začelju bistveno bolj veseli ene same točke njihovega idola, kot pa navijači tistega, ki je zmagal. Formula ena potrebuje več raznolikosti, da bo dolgoročno zanimiva, saj je navijač Wehrleina prav toliko vreden, kot navijač Vettla. Spoštovanje si zaslužita oba.

Sedaj pa recept. Kakšen bi bil? Bolj nezanesljivi bolidi? Več pozornosti voznikom v ozadju? Večja prepoznavnost? Vsaj kar se tiče pojavljanja na spletnih medijih je Liberty Media naredila ogromen korak naprej. In verjamem, da so sposobni to narediti tudi na ostalih področjih. Nenazadnje, številke kažejo, da zanimanje po letih stagniranja močno narašča.

Sedaj pa še ena moja misel, malo provokativna, a vseeno upam, da bo sprejeta kot dobro namerna. Razumem, da je vsak pravi navijač jezen in besen, ko njegovi ne zmagajo. A to je šport, ne moreš vedno zmagati in porazi so bistven del tega. Dejstvo je, da so poleg ekip, v motošportu del vsega cirkusa tudi navijači. Torej ob porazih, ob vsej jezi navijača, da njegov favorit ni bil na nivoju predlagam, da se poleg upravičenih in dobro sprejetih kritik, recimo na moje pisanje, pravi strastni navijač usede, si vzame 5 minut časa in napiše e-mail tudi svoji najljubši ekipi. In, če jim je kaj do vas bodo zagotovo odgovorili. Tista sezona, tista dirka pa bo ostala v spominu, kakorkoli se bo že zaključila.

Simon Jazbec @F1.si

@simonjazbec

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje