Mladi levi…biki…konjički

0

Ne, brez skrbi,  nobenih filmskih ali literarnih citatov. Le naslov mi je bil zanimiv. V zadnjem času smo nekako priča prihodu novega generacije voznikov. No nič novega, zgodi se vsake dve, tri leta.  Pisal sem že, da je politika ekipe Red Bull biti mladi in drzni, zato imajo tudi ekipo Toro Rosso in  menjava  Kvyata z Gaslyjem me ne preseneča, kvečjemu bi pričakoval da bi se zgodila že prej.

A pojdimo lepo po vrsti. Seveda je najlepše biti domači strokovnjak iz kavča, brati novice glavnih portalov, katerih članki so polni liftingov in botoksa. Vsakdo ve, koliko zveze imajo s kruto realnostjo. Težko se je soočiti z entuzijazmom navdušencev, ki se zaljubijo v eno ime brez kakšnih konkretnih osnov. Potem pa udrihajo svojo voljo brez ,da bi vedeli zakaj. Poglejmo primere Strolla, Palmerja in Ericssona. Prvo polovico sezone o njih ni bilo mogoče zaslediti nič dobrega, nato je Lance, z malo sreče, dosegel fantastične rezultate, tudi s pomočjo moštvenega kolega, in javno mnenje se je začelo obračati. Tudi Palmer po prvih točkah, začenja dobivati privržence, medtem, ko je Ericsson tam kjer je bil. Ampak njihove sposobnosti so bile enake na začetku sezone kot so danes. Koliko črnila je bilo prelitega o kvaliteti Giovinazzija, a takoj ko je v Formuli začel kazati svoj talent, se je reka črnila obrnila v prid LeClerca. Kakšne so njihove prave kvalitete? Ne vem, sem samo kavčni mojster. Seveda bi rad bil v kakšni ekipi, a nisem. Je pa možno tudi iz kavča malo razmislit.

Max Verstappen je eden največjih talentov v zgodovini F1

Če bi jaz lahko izbiral (in da sponzorski denar ne bi bil pogoj), bi bolj kot na zveneče ime gledal na voznikovo konstantnost. Bolj, kot na njegove zmage pa na njegovo sposobnost učenja in razvijanja. Poglejmo samo Verstappna, v prvi dirki z Red Bullom zmaga, toda letos? Ni kriva samo tehnika. Ali pa Kvyat, je bil leta 2015 slab? So pričakovanja pokrovitelja, vodje ekip, novinarjev in publike preveliki? Koliko v resnici sami verjamemo tistim omenjenim člankom polnim botoksa, ker se nam se ne ljubi poglobiti v zadevo? Toliko opevani LeClerc, koliko ima zmag in koliko ničel ima? Ali pa Mick Schumacher, ki je dobil pozornost zaradi priimka, ali kdo meni, da je bilo zadaj kaj več? Priznati si moramo dejstvo, da še tako talentiran voznik potrebuje čas in izkušnje, da bi lahko pokazal kar zna. Poglejmo Strolla, s časom in treningi gre na bolje. Lahko drugo leto ne bo nič, a letos je. O pritiskih pa ne bi izgubljal besed.

Lance Stroll je bil v uvodni sezoni tarča mnogih kritik

Sam talent, sreča pa tudi denar niso zadosti za uspeh. Potrebno je vse in še kaj več, pa še kar ni nujno, da se voznik izkaže. Seveda se strinjam, da je treba generacije menjat in v večini primerov prav bivši mladi prejšnje generacije morajo odstopiti sedež novim mladcem. A to je del njihovega posla. Sam res raje vidim mlade bikce in konjičke, a od njih ne pričakujem čudes. Treba jim je dati čas, podporo in možnost se dokazati, a eno. Pravi šampion jo zna tudi izkoristiti, onim, ki si le želijo da so, jim tudi dvajset ni zadosti. Tako, kot so oni nekomu spodnesli sedež, bodo prej ali slej njim. Njim vsem.

Simon Jazbec @F1.si

@simonjazbec

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje