Lažnivi kljukec…

1

No, najprej nekaj razčistimo. Jaz sem F1 navdušenec, kot vsi tu gor in verjetno imam prav takšne vire informacij kot vsi tu, če ne slabše. Imam to srečo, da lahko z vso osebno odgovornostjo napišem kakšen prispevek in presneto se trudim, da napišem stvari točno oziroma kakor jaz razumem, da so točne. Sem pa le navdušenec in niti inženir ali pravnik, če se zmotim se potrudim, da se opravičim in popravim.

Zadeva me žre že nekaj tednov. Kdor bere moje prispevke je mogoče zasledil, da govorim o zadevi, ki se vrti okrog rotacije Ferrarijevih turbin. Če pogledate po portalu nazaj sem že na začetku, ko smo začeli slediti številu porabljenih komponet pogonskih sklopov povedal, da je definicija uporabljenega dela po pravilniku FIA napisana v času “present perfect”. Kar se ni nikomur zdelo sporno. Čeprav bi lahko  uporabili navadni preteklik in rekli: “Enkrat ko je vgrajen je rabljen”, so pisci pravilnika uporabili obliko, ki narekuje, da dejanje ki se je zgodilo v preteklosti traja tudi v sedanjost. Tako sem tudi napisal. V roku nekaj dni pa me je gospod Binotto postavil na laž. Trdil je namreč, da se lahko uporabljene turbine znova uporabijo, rotirajo. Osebno me prepričal ni, a jaz sem le navdušenec, on je v dirkalni ekipi in upam, da pravilnik pozna.

Čeprav se mi je zdelo butasto, da sta tako Force India in Williams nato sledila moji miselni filozofiji in porabila približno polovico pogonskih sklopov v prvi polovici sezone. (sklepam, da nameravata drugo polovico enakomerno v drugi polovici sezone). Ampak OK, sem se zmotil, napisal sem celo prispevek, kako bi se lahko te turbine rotirale, če ima gospod Binotto prav. In se mi je zdelo malce čudno, ko je imel Ricciardo težavo s turbino, da so mu ležerno montirali peto. Ali je res uničil že vse štiri? Ni mogel rotirati?

OK, Max Verstappen je imel na dirki v Spaju težave s pogonskim sklopom in za dirko v Monzi bo dobil novega. (z nagrado kazenskih mest in z manjšo porabo olja; pravilo stopi v veljavo prav v Monzi) Prav tako Ricciardo. Kljub temu, da niso imeli težav so mu za Singapur montirali novo. In se strinjam, jaz nimam prav in elementi Renaulta se niso mogli več zanesljivo uporabljati (kljub izjavam). Mercedes je svojo četrto enoto uporabil v Spaju, da bi se izognili omejitvam, ki stopijo v veljavo v Monzi. Ampak če to velja tako, kot trdi Binottto bodo lahko rotirali. A glej ga Kljukca na topovski krogli. Na strani Formula1.com v članku “Italy preview – Ferrari favourite for home glory?”,  v razdelku “Will new oil rules favour Mercedes?”  trdi, da morata oba voznika Mercedesa končati prvenstvo na sedanjih pogonskih sklopih, v kolikor se želita izogniti kazenskim mestom na štartnem razporedu.

Verjamem, da lahko vsak naredi napako in napačno interpretira zadevo, jo slabo razume in tako naprej. Sam postavim svoje mnenje najprej pod vprašaj, a vsaj zame je očitno, da imamo dve različni interpretaciji pravil. In, ker so pravila za vse enaka mislim da je prav, da mi navdušenci vemo za kaj gre. Vsak zase pa naj se odloči, kdo je zanj lažnivi kljukec. Čas bo pokazal, kdo je imel prav.

Simon Jazbec @F1.si

@simonjazbec

Hudičev odvetnik

Mattia Binotto je prepričan, da jo bo Ferrari odnesel brez kazni

guest

1 Komentar
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
Varandero

Zelo dobro pisanje in poznavanje zgodovine f1