Komentar: Dolga mokra Monza

0

Danes smo pričakovali dva nova rekorda in verjeli ali ne, smo ju dobili. Zaenkrat je najhitrejši še zmeraj Juan Pablo Montoya, a Lewis Hamilton ima največ Pole Positionov, 69, In verjeli ali ne, kolikor vem so bile to najdaljše kvalifikacije v Formuli ena.

Preskočimo sedaj zadevo okrog čakanja na izboljšavo vremena. Moram pa poudariti, da sem pričakoval več občutka s strani Grosjeana. Kolikor sem jaz razumel, je dobil akvaplaning na dnu vozila in ne na gumah. Če ste pozorno poslušali, mu je naenkrat dvignilo obe zadnji kolesi in obrati motorja niso kar poskočili (če bi samo eno bi ga zabrisalo že prej). Potrebno pa je poudariti po mojem mnenju veliko “šlampavost” vodenja dirke. V dveh urah čakanja je bilo bistveno manj padavin kot v prvih minutah. Od tako izkušenega človeka kot je Charlie Whiting sem pričakoval več odločnosti, predvsem glede na njegove izkušnje.

Red Bull odlično, kljub kazni. Velike čestitke pa tako Oconu (zavedati se moramo, da je v F1 dobro leto) in Strollu, ki bo jutri štartal v prvi vrsti. Tudi Massa je bil odličen in še zmeraj me zanima kam sta oba skrila nov komplet Medium gum. Zanimivo bo videti kako jih bodo uporabili v dirki, če jih bodo. In pa tudi njihovo nastavitev prednjih in zadnjih kril.? Tu moram omeniti še Vandoorna, kajti hočeš nočeš, četrta vrsta je le četrta vrsta. Mogoče točk na koncu ne bo, a statistika bo boljša kot so pričakovali.

Ferrari pa polom. Pokazale so se vse šibkosti Scuderie. Dve sekundi in pol zadaj. Zakaj? Glede na izjave niso imeli oprijema. Torej, ker naj bi bili v osnovi počasnejši so dali manj krila za zvišanje končne hitrosti in to bi pomenilo manj oprijema. Verjetno prav zato niso uspeli ogreti gum na delovno temperaturo (intermediate in wet imajo grelnike na nižji temperaturi, pa padec temperature okolice ni pomagal) in rezultati so vidni. Za ta izbor pa ne smemo kriviti toliko voznikov, kot ekipo samo, ki po mojem osebnem mnenju blefira moč proti Mercedesu s skrajnimi nastavitvami kot, da so prisiljeni v rezultat, ki ga lahko le s težavo dosežejo.  Poglejte samo težavo Vettla z intermediate gumo in probleme pri Räikkönenu v boksih. Na žalost se potrjujejo moje kritike delovanja ekipe. Ferrarijeva ekipa po kvalifikacijah tudi pravi, da ne vedo zakaj so bolidi brez oprijema. No po mojem mnenju dobro vedo, a so raje tiho. Vsaj upam.

Jutri naj bi bila suha dirka. Možno je, da sta tako Ocon kot Stroll imela več krila, a Ferrarija ju bosta morala prehiteti in Bottasa tudi. Lewis Hamilton je pa tam spredaj. Seveda se lahko zgodi marsikaj. Predvsem na startu, a v eno in drugo smer. Seveda so na suhem bolidi bistveno drugačni, a če želi Ferrari po tej dirki obdržati prednost v seštevku za prvenstvo, mora obdržati vsaj točko prednosti pri voznikih (Hamilton ima več zmag ob izenačenem rezultatu). Pred sabo imamo ogromno novih vprašanj za lepo dirko jutri. Formacjiski krog bo jutri ob 14.00.

Simon Jazbec @F1.si

@simonjazbec

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje