Hamilton dobil deževni kaos! Blamaža Ferrarija v Monzi

0

Lewis Hamilton je dobil maratonske kvalifikacije v deževni Monzi potem, ko je deklasiral konkurenco. Na drugem in tretjem mestu sta končala oba Red Bulla, ki pa bosta dirko zaradi kazni začela iz ozadja. V prvi vrsti bo tako senzacionalno startal Lance Stroll, ki je osvojil 4. mesto. Ferrari je potem, ko sta Vettel in Raikkonen kvalifikacije vozila zgolj z enim kompletom gum v vsaki seriji, končal na repu deseterice. Raikkonen 7. in Vettel 8. 

Kvalifikacije so se začele po dežju. Dež sicer ni bil močan, a proga je bila po jutranjem nalivu še pošteno namočena. Že pred začetkom je bilo jasno, da nas čakajo zelo nepredvidljive in kaotične kvalifikacije, če sploh.

Q1

Pričakovano smo akcijo dočakali takoj, dirkači pa so eden za drugim že čakali na zeleno luč. Po radijskih zvezah smo slišal, da se bo situacija iz minute v minuto slabšala in ključno je bilo postaviti hiter krog takoj na začetku. Na progi je bilo zelo veliko vode in gume za močan dež so bile edina možna izbira na vseh bolidih. Perez, Kvyat, Bottas in Hulkenberg so takoj zgrešili prvo šikano, kmalu pa je Romain Grosjean (Haas) na štartno ciljni ravnini izgubil nadzor nad svojim bolidom in trčil v zaščitno ogrado. Sledila je rdeča zastava in prekinitev kvalifikacij. Čas kroga pa je do prekinitve uspelo zabeležiti le devetim dirkačem. Vodil je Hamilton pred Vettlom in Grosjeanom.

Romain Grosjean je na štartno-ciljni ravnini zapeljal v stoječo vodo in izgubil nadzor nad bolidom; FOTO:F1

Žirija dirke je na stezo poslala varnostni avto in kmalu smo dobili potrditev, da trenutne razmere ne dovoljujejo dirkanja. Charlie Whiting pa je ponoven štart Q1 preložil za 15 minut. Dež se je v tem času nekoliko umiril, a žirija je začetek kljub temu preložila še za dodatnih 15 minut.

V ekipah so lahko samo zrli v nebo in čakali, da bo dež ponehal; FOTO:F1

Charlie Whiting je v intervjuju za ORF povedal, da čakajo, da se proga nekoliko posuši saj je na ravninah veliko stoječe vode in žirija je vztrajno prelagala začetek, vsakič za novih 15 minut.

Dež pa ni in ni ponehal in tudi pogled na radarsko sliko ni vzbujal pretiranega optimizma, saj ni kazalo, da bi kaj kmalu ponehal. Sledilo je le še čakanje, da se dež umiri.

Sebastian Vettel je pozdravljal premražene navijače

Po dolgem čakanju pa smo ob 16.40 le dočakali nadaljevanje kvalifikacij. Prav vsi vozniki so se takoj podali na stezo na gumah za močan dež. Dirkači so se hitro izmenjevali na vrhu, proga pa se je hitro sušila. Sledili so postanki za gume Intermediate.Med prvimi sta jih nadela Alonso in Vettel, Španec pa je imel  takoj velike težave v prvi šikani. Pri postanku Kimija Raikkonena smo najprej videli goreče zavore, nato pa je Finec skoraj trčil v bolid Force Indie, ki je peljal mimo Ferrarijeve garaže. Hamilton in Bottas sta zasedla vrh, izpadli pa so Palmer, Magnussen, Ericsson, Wehrlein in Grosjean.

Q2

Takoj na začetku se je v Parabolici zavrtel Stoffel Vandoorne, težave pa je imel tudi Massa. Dirkači so izbrali zelo različne sete gum. Medtem ko sta bila oba Mercedesa in Ferrarija na Intermediate gumah, so se pri Red Bullu odločili za tiste za močan dež. Na vrhu sta se izmenjevala Vettel in Hamilton, Nemec pa je izgledal odlično razpoložen. Medtem, ko so nekateri dirkači odšli po nov komplet koles sta Ferrarijeva dirkača nadaljevala brez postanka, Hamilton pa je še za sekundo in pol izboljšal Vettlov čas in z naskokom prevzel vodstvo. Izpadli so Perez, Hulkenberg, Kvyat, Sainz in Alonso

Lewis Hamilton je že v Q2 pokazal, da je Mercedes tudi po dežju izredno močan
Q3

Čakala nas je samo še zadnja serija kvalifikacij in zopet je pričelo močneje deževati. Oba Mercedesa sta takoj zavila nazaj v garažo in namestila gume za močan dež, saj je bilo vode na stezi enostavno preveč. Prvi je čas postavil Verstappen, Ricciardo pa je prišel na drugo mesto. Lewis Hamilton pa je še za pol sekunde izboljšal Maxov čas, a le za nekaj sekund saj ga je takoj prehitel Ricciardo. Ferrarija sta bila v velikih težavah, Hamilton pa je znova prišel na vrh. Medtem, ko so vsi dirkači odšli po nov komplet gum sta Ferrarija zopet vztrajala le na enem setu. Scuderio je na koncu to drago stalo, saj sta rdeča bolida zasedla le 7. in 8. mesto. Hamilton je z izjemnim časom osvojil svoj 69. Pole Position v karieri in je prehitel Michaela Schumacherja na vrhu večne lestvice. Presenetil je Lance Stroll, ki je bil z Williamsom senzacionalno 4.

Dirka bo jutri ob 14:00

Lewis Hamilton je prehitel Michaela Schumacherja po številu najboljših štartnih položajev
Lance Stroll bo dirko senzacionalno začel v prvi startni vrsti

Matej Plešej @F1.si

@matejf1-si

REZULTATI KVALIFIKACIJ:

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje