Dirka življenja: Iceman ugasnil vzhajajoče sonce

0

Suzuka 2005. Bil je dan, ko smo gledali eno izmed največjih dirkaških predstav. Bil je dan, ko smo ponovno videli jokati Rona Dennisa, in ko smo pri nas komaj dobro vstopili v nov dan, je Kimi Raikkonen v deželi vzhajajočega sonca dosegel največjo zmago svoje kariere.

Na deževnih kvalifikacijah, takrat še po tistem nenavadnem sistemu, ko je imel vsak dirkač na voljo le en hiter krog je svoj zadnji Pole Position kariere v Toyoti osvojil osvojil Ralf Schumacher. Favoriti so štartali na začelju. Schumacher v Ferrariju 14., Alonso v Renaultu 16., in Kimi Raikkonen v zloglasnem Mclarnu MP4/20 na 17. mestu. Vsi trije so se hitro prebijali v ospredje in se kmalu znašli eden za drugim. Alonso je prišel mimo Schumacherja, a je bil od trojice najlažji in je kmalu zavil v boks. Po prvih postankih je vodstvo prevzel Fisichella, Kimi in Michael pa sta se po postanku vrnila pred Alonsa.

Ron Dennis: "To je bila najboljša dirka njegove kariere."

Sledila je Icemanova mojstrovina. Najprej je na štartno ciljni ravnini prehitel Schumacherja in prišel za Marka Webbra in Jensona Buttona, ki pa sta kmalu odšla na postanek. Kimi je imel prosto pot in nanizal nekaj super hitrih krogov in s časom 1:31.540 postavil tudi rekord kroga, ki je aktualen še danes.

Kimi Raikkonen – Mclaren MP4/20

Finec je na zadnji postanek odšel 8 krogov pred koncem in se vrnil na drugo mesto. Za vodilnim Giancarlom Fisichello pa je zaostajal 5 sekund. Kimi je nadaljeval z izjemnim ritmom je bil 3 kroge pred koncem že na izpuhu Italijanovega Renaulta. Giancarlo je v zadnji šikani vozil povsem obrambno linijo, Raikkonen pa je z bistveno boljšim izhodom v ciljno ravnino zlahka prišel v zavetrje. In prav ob vstopu v zadnji krog mu je uspelo. Brezkompromisno se je odlepil iz zavetrja, po zunanji strani agresivno zapeljal v prvi ovinek in tik pred koncem prišel do fantastične zmage.

Kimi Raikkonen je v zadnjem krogu prehitel Giancarla Fisichello.

Kimi je zmagal iz 17. štartnega mesta in z neverjetno predstavo Mclaren vrnil v boj za konstruktorski naslov. Ron Dennis je v solzah pričakal trenutek, ko je njegov dirkač stopil iz bolida. Bil je neponovljiv trenutek, ki je tisto sezono pomenil vsaj majhen obliž na rano, ki jo je Mclarnu že pred tem zadal Ilmor…

Ron Dennis v solzah:

Matej Plešej

Portal F1 si

guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje