Zakulisne igrice

1

Verjetno je kdo kje zasledil, da se na Ameriškem trgu dogaja rahla, rahla drama. FCA bi se rad združil z GM, a ker je Obama najmanjšega izmed Detroitske trojke prodal Italijanu (če prav ne vem, v resnici kdo je koga tam kupil), je Trump odločen, da novih poizkusov ne bo dovolil več. In že so tu prisotne novičke, kako naj bi radi kupci iz Kitajske kupili FCA torej tudi Chrysler in tako prišli do razvite prodajne mreže, znanja in izkušenj pri razvoju ter nenazadnje, a ne najmanj pomembno, uveljavljenih blagovnih znamk.

Čeprav se morda sprašujete kaj ima to zveze z našo priljubljeno Formulo ena je že samo lastništvo teh koncernov pomembno za usodo vsaj ene, če ne več ekip na srednji in dolgi rok. Finančni analitiki govorijo o tem, kako je skupina FCA sedaj očiščena dolgov, spet zanimiva za tuje kupce in kako jih je gospod Marchionne spravil na zeleno vejo. No naj mi navdušenci ne zamerijo, Lancia kot taka ne obstaja več, so le še Chrysler  in Alfa Romeo a kolikor mi je znano jim prodaja sploh ne gre po načrtih oz. je precej kritična. Pri Fiatu v kratkem pričakujemo model 500 WTF, ki je v bistvu ideja bizarnega Lapa Elkana izpred koliko, desetletja?  Boste rekli ja, saj so vendar……predstavili Mazdo MX5 z drugo značko.? Ostane nam še Maserati, ki je nekakšen skupek de-potencirane tehnologije Ferrarija in pa Ferrari sam, ki pa namenoma proizvede manj vozil, kot ima naročil.

Fiat Chrysler Automobiles je sedmi največji avtomobilski koncern, ki združuje blagovne znamke Alfa Romeo, Fiat, Dodge, Chrysler, Jeep, Maserati, Ram in posredno Ferrari.

Torej imamo neko skupino brez dolgov, a sumimo tudi brez potrebne prodaje, ki jo hočejo po govoricah na silo združiti ali z GM ali prodati kitajskim investitorjem. Verjetno nisem sedaj edini, ki se sprašujem zakaj?, če je vse tako v najlepšem redu. Zmagovitega konja namreč ne prodajaš, ali pa….

Marchionne tudi pri Trumpu lobira za združitev FCA in GM
Govori se tudi, da naj bi luksuzni znamki skupine FCA, torej Alfa Romeo in Maserati ostale v rokah Agniellijev. In sedaj poglavitno vprašanje. Kaj pa Ferrari? Ta je ločen od FCA, a ima “slučajno” istega človeka na vodilnem mestu. Ta bo odšel iz položaja 31. 12. 2018. Vsi vemo, koliko se sam trudi ustvariti nek nebulozni mit o ponovnem prihodu Alfe Romeo nazaj v formulo ena. Do sedaj so to bile zgolj  besede, a konkretno nič takega razen, da je na karoseriji Ferrarija značko Fiata zamenjala ona Alfa Romeo in, da se je na oblekah voznikov pojavila štiriperesna deteljica. Čeprav je meni to precej bogoskrunsko, a pustimo sedaj simboliko pri miru. Dejstvo je, da ima gospod Sergio Marchionne zelo dosti delnic Ferrarija in je med največjimi posamičnimi lastniki. To nam lahko da misliti, da bo mogoče v trenutku ko bo moral sesesti iz oblasti pri FCA skušal ta imperij razkosati, sam pa se obdržati na stolčku pri Ferrariju in ga tudi menedžersko prevzeti.
Sergio Marchionne obvladuje tako FCA, kot Ferrari.
Datum, ki sem ga navedel zgoraj ni več daleč, in srčno upam, da se motim, kajti gospod je pokazal, da je spreten računovodja in bister v razmišljanju. Ampak kot verjetno vsi veste mi njegove metode niso najbolj všeč. Žalostno pa je dejstvo, da dejstva moje strahove le potrjujejo.
Simon Jazbec @F1.si
@simonjazbec

 

guest

1 Komentar
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
SimonJazbec

Zadnja govorica, FCA se pogovarja z Hyundai Kio….resnica ali samo dimna zavesa, zgodba bo še zanimiva….