Spa….Vaje za zaključek prvenstva.

0

No, hitra dirka, ki vsaj mene ni razočarala, a kašnega presenečenja ponudila ni. Za začetek pa nekaj, kjerkoli boste zasledili ali celo komentirali, da je Spa za Ferrari bil zgolj limitacija škode bi vas prosil, da še enkrat malce pomislite. Ferrari se je odločil pravilno in po moje je bila US guma v zadnjem stintu prava izbira še posebej, ker so imeli na voljo povsem nov set najmehkejših gum. Da niso bili sposobni prehiteti Hamiltona na dveh ( ne eni, dveh) stopnjah trših gumah je znak, da bolid enostavno ne sledi razvoju konkurenčne ekipe AMG Mercedes.  Seveda je Lewis opravil vse odlično, Sebastian tudi a zgleda, da se od Vettla vsak vikend pričakuje čudež. Bo težko saj je le človek. Dirka dobro in v ekipi mu je vse podrejeno, a vsaj danes to ni bilo zadosti.

Če sledite mojim zapisom ste mogoče zapazili moje občudovanje Daniela Ricciarda, kot globalno dobrega voznika in danes je to še enkrat dokazal. Izkoristil je vse, kar je bilo možno in je naredil razliko. Ima pravi šampionski material in menim, da v malce boljšem bolidu lahko postane prvak. O Maxu pa? No, v nikogar ni trčil kar je napredek, a tudi odstop je veliko razočaranje. Seveda pa potrebuje čas, da dozori in upam, da v dobrega dirkača.

Genialno se obnaša Force India, s taktiko in dirkanjem med obema voznikoma. Imajo le majhen problem s Perezom. Sam sem mislil, da je malce odrastel, a tudi jaz se motim. Ocon je pa diamant, rabi brušenje, a kaže odlično.

Žarek upanja Masse in (neverjetno!) Strolla. Po vsem kar sta zakuhala v vikendu, sta bila dobra. A kaj pomaga, če je bilo vse že v petek in soboto kompromitirano. Problem je poglavitno v ekipi, v vodenju in organizaciji. Če bi vsaj to uredili, bi bili vsekakor blizu Force Indii.
Za Spa presenetljivo dobro tudi Renault in Haas, a je treba upoštevati dejstvo, da dirkajo v bistvu z enim samim bolidom in počasi bom celo začel trditi, da se je Stroll malce popravil proti Palmerju in Magnussnu In to pove vse.
O McLaren Hondi bom tiho, ker se mi zdi podobno, kot da bi streljal na rdeči križ. Kaj še reči? Prav nič.
O Bottasu? Hmm recimo, da ni bil njegov dan na progi, ki mu verjetno ne leži preveč. Bil je zaspan celoten vikend. A prehitevanje Kimija in Ricciarda vštric, upoštevajoč, da vozi vsaj na zunaj enakega Mercedesa kot Hamilton je z eno besedo ponižujoče.
O Kimiju Räikkönenu pa naslednje. Imajo mogoče v garaži kakšne škrate opremljene s setom ključev in izvijačev? Počasi mi preseda njegovo neuspešno spopadanje z zlo usodo. Kot da ekipa sploh ne skrbi za njegove težave. Kimi je tam, kjer mora biti.Naredi svojo dolžnost in to prekleto dobro, a treba pomagati tudi njemu. Drugače ne gre. Potem pa še te rumene zastave, pa saj ni Stroll?!(vsaka kazen je prevelika, če se ji lahko ogneš, se posebej z vsemi izkušnjami)
In sedaj največja razočaranja v mojih očeh. To sta obe vodilni ekipi. Najprej Mercedes. Ja, zadnji stint na Soft, dobro da imate v ekipi kmalu polovično božanstvo Lewisa Hamiltona, ampak vseeno. Narejena je bila kardinalna napaka na izboru gum in v kvalifikacijah. Jaz bi resnično poizkusil s taktiko, da bi Bottas startal na SS gumah. Po mojem mnenju bi bili blizu dvojne zmage.
Ferrari pa kljub vsemu trudu, da bi Vettla spravili naprej, enostavno je bil bolid prepočasen. Čigava krivda je? Boste že dobili grešnega kozla, dejstvo pa je, da z nižjo končno hitrostjo pač ne moreš prehitevati. Pa še en butasti nasvet. drugega voznika bo počasi potrebno postaviti za vašega favorita, da boste v primeru da prehitite Mercedes, če prehitite Mercedes, mu vzeli čimveč točk. A po navadi se pri vas avgusta razvoj ustavi. Tudi letos?
Moj voznik dirke je Daniel Ricciardo in to zgolj zato, ker je v senci naredil vse in dosegel kar nihče ni pričakoval. Drugače bi bil to Lewis Hamilton.
Simon Jazbec @F1.si
@simonjazbec
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje