Silverstone….Goldstone

3

Novica je verjetno bila malce v ozadju, a BRDC, kot lastnik dirkališča Silverstone, je sprožil postopek za razvezo pogodbe z F1 po letu 2019. Razlog je enostaven, že tri leta naj bi prireditev imela izgubo. In to ne prav majhno. Okrog 10 milijonov dolarjev v zadnjih dveh letih. Malezijske velike nagrade ne bo več, pravzaprav iz istih razlogov.  Pa kako to, da sta Veliki Nagradi Indije in Turčije (samo dva primera) kar poniknili, sredi puščave imamo pa dirke brez publike in izgleda, da profitabilne, če so še zmeraj v koledarju!?

DENAR?

Splošen občutek je, da se v tem športu vrtijo enormne količine denarja (tako je videti navzven, a kdo ve) in vsi pri projektih za kakšno novo dirkališče ponujajo enačbo Formula ena=denar. A če tako je, kam izgine, da so potem nekje izgube? A bi rekli, da poslovneži v tem svetu niso prav priporočljive vrste? Zagotovo. Samo za primer Vijay Mallya, lastnik ekipe Force India, naj bi bil bankam dolžan 1,4 milijarde dolarjev, seveda ne z ekipo Formule ena, ampak o integriteti posameznika si lahko vsak ustvari svoje mnenje.

Da o poslovnežih razreda Flavia Briatoreja ne bi izgubljali preveč besed. In ne bi bil edini; govorilo se je o zvezah Dona Nicholsa celo s CIO ( Shadow…poglejte si samo logotip ekipe), Akira Akagi je bil kot lastnik moštva Leyton House celo aretiran zaradi finančnih malverzacij ( ekipa je imela kot glavnega designerja mladega Adriana Neweya) in takih zgodb, zgodbic in osebkov je malo morje. Celo legendarni Colin Chapman je bil baje vpleten v afero DeLorean in navsezadnje je novica današnjih dni, da ima Walter Wolff kar nekaj za pojasniti našim domačim organom (a prosim vas, nobene politike, za nobenega ne trdim da je bil ali je kriv ali nedolžen, samo navajam, da so v to bili vpleteni v določene afere in tu se ustavim. Pika.)

Flavio Briatore je ena najvplivnejših in hkrati najbolj kontroverznih osebnosti v F1.

Kam merim? Izgleda da je Formula ena šport, kjer se namerno porabi več denarja kot ga je na razpolago in verjetno so nekateri interesi okrog vsega cirkusa vse kaj drugega kot športni. Tako lahko  vidimo, da F1 nekako privlači posameznike, katerih preteklost in sedanjost (mogoče tudi prihodnost) je zanimiva in hkrati bizarna, verjetno pa tudi take, ki bi si želeli sedanjost  popestriti s kakšnim finančnim vložkom. Vsekakor je svet kjer uradno več magnatov izgubi denar, kot tistih akterjev, ki obogatijo (kot na primer Eddie Jordan in Ross Brawn, medtem kot so redki tudi obogateli izven tega sveta kot na primer Eddie Irvine ali Jody Scheckter). Dejstvo je, da so vstopnice vsako leto dražje ( in publike vsako leto manj….samo v Avstriji od leta 2014 je padec za 48%), kjer prenosi dirk so, so ti na plačljivih TV in le redke dirke na javnih kanalih, seveda tam, kjer ta privilegij imajo.

SILVERSTONE?
Kako si lahko drugače razložimo dejstvo, da ima tako pomembna prireditev kot je Velika Nagrada Velike Britanije cca 5 milijonov izgube? Ja. morajo plačati organizatorjem prvenstva, da dirke sploh imajo. In zato lahko vidimo nerode ob progah mahati z napačnimi zastavami in prekinitve, ker niso sposobni umakniti bolidov (da ne napišem kaj hujšega), ker nekako se mora varčevati, da je izguba manjša? Morajo slediti zahtevam organizatorjev prvenstva v zvezi z varnostjo in ostalimi zahtevami? In zaradi tega imajo na koncu 5 milijonov dolarjev izgube, v enem vikendu????
Bomo izgubili tudi Silverstone?
Poglejte, moje mnenje je, da denar v Formuli ena je, in ga je dosti ( poglejte samo sponzorje), a ta konča verjetno v rokah tistih, ki so zraven in ta tok le obrnejo v druge bazene.
Upam, da novi lastniki cirkusa Liberty Media razumejo, da smo Formula ena navdušenci, ki smo pripravljeni storiti marsikaj za naše idole in ne kot sedaj bogati arabski šejki, ki se radi kažejo v svojih opravah in pričakujejo, da se jim bo klanjalo zaradi njihovega bogastva. In če bodo novi lastniki to razumeli , bodo morali počistiti tudi v svojih vrstah, ker za tiste, ki v cirkusu naredijo vse le za lasten profit, ne glede na posledice, mesta ni.

Simon Jazbec @F1.si

guest

3 Komentarji
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
Kiju

Kaksne nebuloze.. za zacetek, marsali so skozi zgodovino F1 tam prostovoljno, niso nobeni profesionalci. Malo brskanja pa razkrije, zakaj je silverstone v minusu.. vse iz glave in na pamet pac ne gre, ane?

SimonJazbec

Seveda, ko zaslišim mnenje takega eksperta tako obnemim, da se sprašujem, zakaj sploh pisati kakršne koli člankeob prisotnosti takega poznavalca v naši okolici, ki ma vse v malem prstu in ne govori nič iz glave, ane?

Kiju

Jaz ne pisem za poznavalske spletne strani, mi poglobljenost ni potrebna, po drugi strani pa…