Punce in Formula 1

0

Morda se zdi prisotnost ženske za krmilom bolida Formule 1 eksotika ali bolj zadeva komercialne narave, a temu ni povsem tako, se se prisotnost redkih izjem pojavi že v prvih letih tega športa. Od leta 1958 pa do 1992 velja omeniti, da so v Formuli 1 dirkale ali poizkusile startati (bili so časi kvalifikacij in predkvalifikacij) Maria Teresa de Filippis, Lella Lombardi, Divina Galica, Desiré Wilson in Giovanna Amati. Lella Lombardi je dosegla pol točke (6. mesto v dirki zaključeni pred predvidenim številom krogov), kar je najvidnejši ženski rezultat v F1.

S pravilnikom Formule 1, ki je testnim voznikom in v tem primeru tudi voznicam precej otežil življenje, se je pojavilo morje raznih razvojnih, testnih in podobni voznikov, hkrati pa se je povečala tudi prisotnost ženskih voznic.

Poglejmo nekaj primerov ženskih voznic, ki so v zadnjih letih potrkale na vrata Formule 1.

SUSIE WOLFF

Susie Wolff (prej Stoddart), žena Tota Wolffa je nekdanja testna voznica Wiliamsa, ki je vozila tudi v DTM. Z Williamsom je nastopila na štirih prostih treningih v letih 2014/15 in njeni rezultati nikakor niso bili slabi.  Kljub izjemni medijski atraktivnosti, domači politični podpori in nedvomnem talentu, nikdar ni dobila prave priložnosti, da se pokaže in dokaže z ostalimi fanti.

Susie Wolff

MARIA DE VILLOTA

Druga junakinja, na žalost tragična, je bila Maria de Villota. Hčer Emilia, povprečnega voznika iz konca 70. let prejšnjega stoletja je leta 2011 podpisala pogodbo z Lotusom, leto kasneje pa z Marussio in sodeluje v t.i. razvojnih programih. Na letališču v Duxfordu se je med testiranjem pospeševanja pri hitrosti cca. 60 km/h zaletela v spuščeno nakladalno rampo vozila lastne ekipe. Utrpela je resne poškodbe glave in izgubila oko, leto dni kasneje pa so jo mrtvo našli v hotelski sobi.

Maria de Villota

CARMEN JORDA

Tretja junakinja je Carmen Jordá, testno razvojna voznica Lotus/Renaulta v letih 2015 in 2016. Pozornost je vzbujala predvsem s svojo privlačno podobo in pomanjkanjem rezultatov kakršne koli osnove. Marcu Sørensnu je nekoč ušla izjava, da je Carmen na simulatorju za njegovim časom zaostala debelih 12 sekund.

Carmen Jorda

 

TATIANA CALDERON

Morda najbolj nadarjena ženska voznica zadnjih let je testna voznica ekipe Alfa Romeo Tatiana Calderon. Mlada Kolumbijka, ki v letošnji sezoni dirka v prvenstvu Formule 2, je prva ženska ki je stala na odru za zmagovalce v britanski F3, hkrati pa tudi prva voznica, ki je vodila dirko Formule 3.

Tatiana Calderon

Simon Jazbec

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje