Lewis in njegove možnosti, da postane svetovni prvak…

1

 Premor pred zadnjimi 9. dirkami je po mojem mnenju tudi pravi trenutek za kratko analizo, ki bo pokazala predvsem kaj lahko glede na pretekle sezone pričakujemo v boju za naslov in kaj bi morali vozniki doseči, da bi končna zmaga bila njihova.

Da ne bo pomote, ne prerokujem prihodnosti iz kart ali berem iz kavnih usedlin, le malce  rad pogledam v številke. Čeprav se bo zdela morda analiza na primeru Lewisa Hamiltona komu pristranska je Lewis vsekakor zaradi svojih dosežkov tisti mejnik na katerega moramo upreti naše misli. Upošteval bom sedanjo ero turbo hibridnih pogonov in zatorej v obzir vzel sezone 2014, 2015 in 2016 ter podal projekcijo možnosti na sezono 2017.

Če pogledamo malce dosežene točke vidimo, da v sezonah 2014, 2015 in 2016 Hamilton doseže 384, 381 in 380 točk, kar je zelo konstantno. Tudi, če so imele sezone po 19, 19 in 21 dirk nam to predstavlja osnovo za razmišljanje. Dejstvo je tudi, da  je v teh sezonah Lewis dvakrat zmagal svetovno prvenstvo (2014 in 2015), v lanski sezoni pa zasedel drugo mesto za moštvenim kolegom z zaostankom le 5. točk. Hkrati vemo da je letos 20 dirk in prvenstvo letos ni tako enosmerno zazrto v ekipo Mercedes Benz.
Lewis Hamilton v hibridni eri blesti v drugi polovici sezone. V zadnjih treh sezonah je bil vselej na stopničkah.
Sedaj pa bom začel z malo špekulacije. Predvidevam, da bo glede na prejšnje sezone svetovni prvak na koncu sezone dosegel med 350 in 380 točkami. Vzemimo v povprečju 365, da imamo neko osnovo. Lewis jih ima sedaj 188. Komu se zdi to mnogo, komu malo, tretjim bodo manjkale 3 točke iz Madžarske. A poglejmo, do konca sezone je še 9 dirk in teoretičnih 225 točk. Jih lahko vse zmaga Lewis? Lahko, a lahko jih zmaga tudi kdo drug. Za dosego cilja, ki sem ga postavil jaz, potrebuje 177 točk. Je to možno oziroma realno doseči? No da bi dobil ta odgovor sem pogledal kako mu je šlo v dirkah druge polovice sezone v preteklih 3 letih (in brez skrbi, Malezijsko veliko nagrado sem upošteval,čeprav je v dveh sezonah bila v prvi polovici) tin dobil naslednje rezultate:
2014 doseženih 168 točk z enim odstopom in brez VN Mehike (6 zmag in 1 drugo mesto)
2015 doseženih 172 točk z enim odstopom ( štiri zmage, štiri druga mesta)
2016 doseženih 163 točk z enim odstopom ( štiri zmage,eno drugo mesto in tri tretja mesta).

Kar je že na prvi pogled impresivno je dejstvo, da v zadnjih treh sezonah na dirkah, ki sledijo do konca sezone, kadar je prišel na cilj Lewis Hamilton zmeraj stal na zmagovalnem odru. Se bo to zgodilo tudi letos? Ne vem, a vidimo, da je tega sposoben in to ne samo enkrat. Kar bo pri vsem bistveno, je tudi zmanjšati število odstopov na minimum, kar pa je v Formuli ena, še posebej v ključnih trenutkih zelo težko in poleg talenta in bolida je potrebno tudi malo sreče.

Kaj pa ostali?? Vsekakor ima Sebastian Vettel prednost a ta mu dovoli le dve drugi mesti v primeru Hamiltonove zmage. Nato se mora boriti in končati dirke pred Britancem. Valtteri Bottas in Daniel Ricciardo imata bržkone možnosti le ob popolnem rezultatu ter odstopih obeh glavnih akterjev.
Kdorkoli bo zmagal svetovno prvenstvo 2017 bo moral večino dirk, če ne vse, na zmagovalnem odru s štirimi ali petimi zmagami, kar ne bo prav enostavno, če upoštevamo da so na papirju sposobni zmagati prav vsi vozniki ekip Red Bull, Ferrari in  Mercedes. V kolikor se bodo med seboj ovirali in eden drugemu kradli točke, pa se do sedaj postavljena špekulacija malenkost sesuje in bo mogoče svetovni prvak tisti, ki bo zbral bistveno pod 350 točk. A vse je še pred nami, zato se lahko sprostimo in uživamo v zaključku sezone.
Simon Jazbec @F1.si

Preberi še: Koga čaka kazen?

https://portal-f1.si/2017/08/05/menjam-motor-za-zmago/

guest

1 Komentar
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje