Konec nekega razmerja…Mclaren&Mercedes

2

Pred nakupom ekipe Brawn leta 2009 je bil Mercedes-Benz tesno povezan z ekipo McLaren. Tako tesno, da so bili povezani tudi izven ekipe formule ena. McLaren je sestavljal luksuzne modele za Mercedes Benz in vse je potekalo v najlepšem redu…

A potrebno je stopiti korak nazaj. Verjetno ste opazili šifro MP4/X v imenu bolidov te ekipe. No, ta šifra pomeni Marlboro Project four in je ime ekipe oziroma organizacije, katero je leta 1980 podprt s strani Philip Morrisa, Ron Dennis prevzel ekipo rok Teddya Mayerja in začel leta 1981 na novo pisati zgodovino .
Nato sune Williamsu tudi Mansourja Ojjeha, dediča podjetja TAG, ki postane tesen prijatelj Rona Dennisa. Skupaj pa postaneta družabnika tako pri McLarnu, kot pri drugih podvigih. (glej TAG Heuer). In da ne boste mislili, da je Ron Wiliamsu sunil le TAG. Naj vas spomnim tudi na motorje Honda, ki so prišli skupaj z Ayrtonom Senno in začeli neko nepozabno ero.
Ron Dennis in Mansour Ojjeh, dolgoletna tesna sodelavca in prijatelja
A tudi te je bilo konec, odšla je Honda, odšel je Senna in tudi Marlboro si je dobil druge, rdeče plakate. MP4 je po novem pomenilo McLaren Project four in v igro je prišel Mercedes Benz. Prišli so novi sponzorji, nagrade in naslovi. Prišel je tudi Adrian Newey, od kod že, ne boste verjeli, Wiliams. Mercedes je tudi lastniško vstopil v  ekipo McLaren (40%, medtem ko Mansour in Ron vsak po 30%) in vse je izgledalo popolno. Mercedes Benz je kot prestižna znamka od tega zavezništva je imela dvojne koristi. Zmage so bile propagirane tudi kot zmage Mercedesa, a pri porazih je bil McLaren dober ščit. Sodelovali so pri športnih luksuznih avtomobilih, posojali voznikoe kot je Garry Paffet v DTM in itd.
Kimi Raikkonen v Mclaren Mercedesu MP4/20, enem najhitrejših bolidov v zgodovini F1
Kje se je torej zalomilo, da je Mercedes pobral šila in kopita, šel na svoje, pobral Lewisa in dominiral v zadnjih letih? No seveda, mi pravih razlogov ne bomo nikoli izvedeli ampak, če moj spomin deluje je največji škandal v Formuli ena  tisti iz leta 2007. Nekaj tako velikega, da so vsi nizki udarci Flavia Briatoreja v primerjavi s tem navadna najstniška pobalinstva. Še pomnite Spygate, prenos vseh tehničnih risb Ferrarijevega bolida k tehnični skupini McLarna? Kazen ekipi iz Wokinga je bila nezaslišano visoka, 100 milijonov dolarjev. Sledilo je Ronovo začasno slovo od ekipe (se kdo spomni Martina Withmarsha) in prodaja 30% ekipe (15% Ron in 15% Mansour) Bahrainskem holdingu Mumtakalat. (je bilo pač potrebno plačati kazen).
Afera Spygate je pomenila začetek konca naveze Mclaren Mercedes
Mercedes Benz je bil v zelo kočljivem položaju saj se je njihova znamka pojavila ob znamki in ljudeh obsojenih špijonaže. Dobili so novega družbenika, katerega niso ne izbrali in verjetno niti hoteli. pogledali so naokrog in videli Hondo, a s šasijo Honde prvo leto niso hoteli tekmovati (saj imajo svoj ponos). Vstopijo šele po triumfalnem letu Jensona Buttona, katerega z veseljem dajo McLarnu skupaj z motorji, verjetno kakšne pol stopnje razvoja za njihovimi. Ugotovili so, da ni varno jezditi na valu drugih in svoj delež so prodali ostalim trem družbenikom nazaj (25% vsak Ojjeh in Dennis ter 50% Mumtakalat). Seveda je to le predvidevanje mojega uma, verjetno ne bomo prave resnice nikoli izvedeli.
A kot veste tudi enigmatično nezgovorni ljubitelj sivih odtenkov Ron Dennis je zapustil ekipo in prodal svoj delež. Mogoče zaradi Honde, pomanjkanja rezultatov, sponzorjev, ali….ali tudi govoric, da sta njegova bivša žena in žena Mansourja prijateljici. Mansour je bil dolga leta hudo bolan, a v trenutku, ko je ozdravel…; A to so le trači. Da bi pa v zadnjem obdobju spet kaj sunili Williamsu pa nisem zasledil.

Simon Jazbec @F1.si

@simonjazbec
guest

2 Komentarji
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
Aleš99

Čisto možno, da bo kmalu spet Mclaren Mercedes

SimonJazbec

Ne samo čisto možno, tudi zelo verjetno, ampak le kot stranka….