Kimi in Ferrari – Melting point

5

Verjetno nisem edini, ki mu je podaljšanje pogodbe Kimija Räikkönena v ustih pustilo nekako sladko – grenak priokus. Sladek, ker mu iz dnu srca privoščim. Cenim ga kot človeka, kot voznika, njegove pojave, izjav, skratka zaradi njega v celoti. Grenak pa, ker mu prav tako iz srca privoščim predvsem to, da dirka in zmaga. Sam sicer razumem, da imajo lahko vozniki nek dogovor oz. “gentleman agreement” kjer se oba med sabo nekaj dogovorita in tega držita. Ukaze lahko postavi tudi ekipa. A vmešavanje ekipe na nek polovično subtilen način v vrstni red dirke mi ne gre po godu. Sicer so ukazi z boksov po pravilniku dovoljeni, a če si jih upaš uporabljati (kar dela večina) bodi tudi pri tem odkrit.

No zame je Kimi zagonetka že celo njegovo kariero. V Formulo ena se povzpne leta 2001. Ima tako malo izkušenj v bolidih, da mora Sauber organizirati testiranje, da sploh dokaže, da si zasluži superlicenco. Prestopi v McLaren, nato v Ferrari, blesti in leta 2007 postane svetovni prvak. Naslednje leto naj bi to bil Massa, a čeprav mu je Kimi pomagal, je le človek in čudežev ne zna delati. Zaradi muhavosti Luce Cordera Di Montezzemola in Stefana Domenicalija se sredi pogodbe po sezoni 2009  za zabavo preseli v Rally (čeprav do izteka pogodbe ne vozi, je na plačilni listi ekipe in uradno njihov voznik). Sicer ne vem, ali je bila to tudi njegova želja, a po mojem mnenju s tem izgubi potencialno dve najboljši leti svoje kariere. Za vas ne vem, a jaz bi to nekomu resno zameril. Po spletu nesrečnih okoliščin (poškodba Kubice) dobi sedež v takratnem Lotusu in, ko ima kakšen boljši dan (z nekaj sreče) znova zmaguje.

Kar me je pri njemu resnično začudilo je vrnitev v Ferrari, k istim ljudem, ki so ga odslovili, ob bok tistega, ki ga je zamenjal. Ne vem, kako bi jaz na to reagiral. Čeprav sta bili sezoni 2014 in 2016 pod vsako kritiko, predvsem zaradi kvalitet bolida, sem po njegovem povratku opazil, da je v strategiji vodenja ekipe pogosto, če ne zmeraj, dobil slabši izbor izmed dveh možnih. Letos je to očitno. In to ni le moje mnenje, ampak ga delim z mnogimi neodvisnimi novinarji, ki vedo bistveno več od mene. Priznam, obnašanje ekipe do njega pogosto imenujem kastriranje, a vidi se, da ekipa želi na njegovem mestu namesto ponosnega in mogočnega bika, prav krotkega in ponižnega vola. Njihova priljubljena zvijača za to je undercut, zatorej je primerjava kar primerna. In ne, argument, da se gre za prvenstvo, če ne jim ne bo uspelo in podobne floskule so zame najstniški izgovori. Če kdorkoli hoče prvenstvo zmagati, naj ga zmaga, on sam, brez pomoči od zunaj. Drugače gre lahko jokat domov v kot.

Če bi bil sam direktor ekipe pa priznam, da kljub simpatičnosti in občudovanju, Kimi ne bi bil moja prva izbira. Prvič, ker nihče od voznikov ne sme vsiljevati imena drugega voznika (pa tudi povejmo si tudi v obraz, da če hoče kdo od najboljših voznikov danes zamenjati ekipo je edino prosto mesto tisto nasproti Rosberga v parku ob šahovnici). In Drugič, ker je že nekoliko v letih (več štartov v Ferrariju bo še zmeraj imel le Schumacher) in dolgoročno on rešitev ni. Verjetno je le mašilo dokler se ne sprosti pogodba Ricciarda ali koga drugega. A vse to ne spremeni dejstva, da takega tretmana Kimi ne zasluži ( in iskreno povedano tega ne zasluži nihče)

V nekaj pa sem prepričan. Kimi mi bo letos ostal v spominu zaradi dveh dogodkov. Nikoli ne bom pozabil kako je presenetil malega dečka na veliki nagradi Španije in na drugi strani izraz na obrazu nekoč ledenega moža po koncu dirke v Monaku.

Simon Jazbec @F1.si

@simonjazbec

guest

5 Komentarji
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
Jani

jaz se ne strinjam
Kimi ima mesto, ki si ga zasluži. Seb je pač boljši. Sem navijač Ferrarija še iz časov, ko Schumacher ni bil prvak z rdečimi. In všeč mi je gledati dirke, da se cela ekipa bori za dirkaški naslov. Cela ekipa.

SimonJazbec

Saj se načeloma strinjamo vsi z tem, a hudič je v trenutku, ko sebi ni hitrejši, in je treba Kimija z uporabo taktike zabremzat, da gre lahko Seb naprej. Je Seb hitrejši, potem ne rabi pomoči za zmago. Upam da se tu vsi strinjamo.

Jani

Ja, se strinjam. Samo tukaj imamo različen pogled na timsko sodelovanje in moštvene ukaze. Meni kot gledalcu je všeč, da ekipa dela za isti cilj. Tudi, če je to cilj dirkaškega naslova, za katerega se žrtvuje “drugega voznika”. To mi je bilo všeč pri Schumacher&Irvine/Barrichello in to mi je vsaj delno všeč tudi zdaj pri Ferrariju, čeprav Kimi ne zgleda kot voznik asistent, ampak je sprejel to vlogo. Sicer pač ne bi bil pri rdečih, hkrati pa zelo verjetno ne tudi pri srebrnih, pri RedBullu pa rezultati ne bi bili isti. Tako da mene Ferrari kot navijača z moštvenimi ukazi… Preberi več

SimonJazbec

Jani enkratno povedano, seveda imamo vsi svoj pogled in bilo bi res dolgčas če bi imeli vsi enakega. In seveda je navijanje del tega športa, sam pa svoje poglede usmerim tako, da sem nevtralen in grajam kar mislim, da je za grajati, pohvalim kar mislim da je za pohvaliti, enake, drugačne ali kakršnekoli barve bolid je.

Jani

In še: Kimi je postal prvak z rdečimi.