Hudičev odvetnik

0

Tudi kdor redno ne bere mojih prispevkov je lahko opazil mojo skepso do izjav vseh vpletenih v svetu Formule ena. Stvari rad razumem in se zmeraj sprašujem ali je res kar govorijo? Ogromno razprav je bilo o predvsem Ferrarijevih turbinah in njihovi vzdržljivosti. Ponovimo, pravilnik določa, da ima lahko ekipa vgrajene do 4 elemente pogonskega sklopa. Nato sledijo kazni. Wiliams in Force India sta pred Belgijo vgradili 3., kar nekako potrjuje življenjsko dobo elementa na 5 dirk…No saj je enostavno 4×5=20.

Odločil sem se, da bom verjel Mattii Binottu. Brez dvomov. Turbine so bile torej zamenjane zaradi strateških odločitev, vse 4 delujejo perfektno in so rotirane, torej bodo na koncu prišli skozi sezono brez kazni. Vzel sem list papirja, napisal gor dirke in obkrožil kdaj je bila kakšna enota zamenjana. Rekel sem si brez hudobije in sem jih  “rotiral” tako, kot bi lahko bilo v realnosti. Na počasnih dirkah tiste z več kilometrine, na hitrih bolj sveže. Kolikor me spomin ne vara ima Sebastian Vettel turbino vgrajeno na prvi, tretji, četrti in peti dirki. Kimi Raikkonen pa na prvi, tretji, četrti in deseti. Logika je v tem, da sta oba uporabilo isto turbino na drugi dirki, da je Kimi v Španiji in Monaku imel vgrajeno tretjo, nato tri dirke drugo (recimo da je res bilo z njo vse v redu), nato svežo za Veliko Britanijo, prvo turbino spet za Madžarsko, ter četrto turbino za Belgijo in Italijo. Vettel ima do Španije enake menjave a v Španiji montira četrto, ki jo uporabi še v Monaku. V Kanadi Azerbajdžanu in Avstriji uporablja drugo, v Angliji tretjo, prvo na Madžarskem in četrto v Belgiji in Italiji.

Seveda so to moje špekulacije. Ne vem kaj se je v resnici zgodilo z Bahrajnsko turbino in, če ter kako so jih rotirali. Le verjamem gospodu Binottu. Omenil sem, da bosta po mojem mnenju točki preloma tega prvenstva velika nagrada Singapurja in Malezije. Kimi Raikkonen bi moral imeti pred tema dirkama po moji oceni na prvi turbini še za 2 dirki, na drugi eno, ter po dve dirki razdalje na tretji in četrti.  Vettel podobno le da bo imel tri dirke na tretji turbini ( tisti zamenjani v Španiji) ter eno ga zadnji turbini. Skratka v zadnjih 7 dirkah bo material turbin na koncu ali zelo blizu konca svoje življenjske dobe. Seveda ponavljam, še enkrat ob predpostavki, da so jih menjali brez tehničnih razlogov in so vse popolnoma delujoče.

Če to primerjamo s strategijo Wiliamsa in Force indie bodo s svojimi menjavami 5+5+5+5 imeli v zadnjih 7 dirkah le tri dirke na katerih bi lahko bil material na koncu življenjske dobe.

Poskusil sem se poigrati tudi z drugimi kombinacijami, a rezultat bistveno se ni spremenil. V nekaj primerih pa je bil tudi slabši (menjave sem upošteval, kot so se zgodile).

Naj vsak sam presodi smotrnost teh strateških menjav in rotacij. a meni z uporabo obilo dobre volje nekaj ne gre skupaj.

Simon Jazbec @F1.si

@simonjazbec

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje