ČRNA ZASTAVA ZA FIA KOMISARJE

0

Verjetno nisem edini, ki vedno znova ostane brez besed ob vedno novih interpretacijah pravilnika, ki si ga privoščijo žirantje F1 dirk. Medtem, ko smo letos večkrat videli kako se lahko zamiži na eno oko, ko se gre za na naslov svetovnega prvaka, smo danes videli vzgojno sankcijo strogo po pravilniku. V imenu varnosti, seveda.

Najprej, da smo si na jasnem. Raikkonen si je kazen zaslužil. Rumene zastave je potrebno upoštevati. A, ko je včeraj Felipe Massa dobil kazen pribitka petih štartnih mest, me je 10 sekundna Stop&Go kazen za Kimija kar malce šokirala. Finec je bil, ker ni spustil noge iz stopalke za plin, ko je bil (bodimo iskreni) Red Bull Maxa Verstappna na povsem nenevarnem mestu, kaznovan s pribitkom dobrih 30. sekund.

Zadeva je še bolj čudna, ko vemo, da je isto kazen v Bakuju dobil Vettel za svoj pink ponk s Hamiltonom. Precej zanimivo je, da Fia s tem enači ravnanje, ko dirkač ne zmanjša hitrosti za 5-10 km/h z namernim trčenjem v drugega dirkača. Saj res, tam se gre za naslov, pustimo jih pri miru. Varnost gor ali dol.

Kot smo že pisali, deljenje kazni malo po domače ni nič novega. Je pa po mojem mnenju malenkost nehigiensko. Medtem, ko sta bila Kvyat in Verstappen letos že kaznovana, ko sta zgrešila zaviranje in se katapultirala v tekmeca, jo je Bottas za identičen manever že dvakrat odnesel brez kazni. Kljub temu, da je s steze odnesel neposrednega konkurenta za uvrstitev v prvenstvu, ki tudi po njegovi zaslugi to več ni.

Ko je Lewis Hamilton na kvalifikacijah v Silverstonu brez vsakega dvoma uničil hitri krog Romainu Grosjeanu jo je odnesel z vzgojnim opozorilom. Če bi bil na njegovem mestu kdo drug pa bi ga komisarji bržkone prestavili na konec štartne vrste.

Mogoče bi moral “Napoleon” na čelu Fie več pozornosti kot Halo-ju in podobnim neumnostim posvetiti reformi dela svojih žirantov. V nasprotnem primeru pa naj že enkrat spremenijo pravilnik, da bodo kazni tudi formalno nekaj variabilnega, kar bo odvisno od barve bolida ali uvrstitve v prvenstvu. Tako bo lažje za vse.

Matej Plešej @F1.si

@matejf1-si

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje