ANALIZA: DVOBOJI MED MOŠTVENIMI TEKMECI PO POLOVICI SEZONE

2

Poletni premor je idealen čas za razne analize dosedanjega poteka sezone Formule 1. Vedno je zanimivo pogledati kako kaže v dvobojih znotraj moštva saj vemo, moštveni kolega je najhujši tekmec vsakega dirkača in najboljša referenca, ko ocenjujemo performanse določenega voznika.

Pred začetkom drugega dela sezone smo analizirali kako so se odrezali vozniki v razmerju do svojih moštvenih kolegov. Seveda statistika vedno ne kaže pravih razmerij, vsekakor pa nam omogoča, da ugotovimo nekatere značilnosti letošnjih dirkaških predstav.

MERCEDES (Bottas presenetil)

Potrebno je priznati, da je bil Valtteri Bottas ob prestopu v Mercedes pred izjemno težko nalogo. Ne samo, da je stopil v čevlje svetovnega prvaka, za moštvenega kolega je dobil enega izmed najuspešnejših dirkačev sploh. In kako se je zaenkrat odrezal? Odlično! Ob pogledu na statistične parametre lahko ugotovimo, da sta dirkača presenetljivo tesno skupaj. Zlasti izstopa podatek, da je Finčev povprečen zaostanek za Lewisom na kvalifikacijah cca polovica desetinke, kar je glede na dejstvo, da je Lewis na en krog zares izjemen odlično. Bottas je hiter, konstanten in povsem konkurenčen Hamiltonu. Po videnem bo presenečenje, če Bottas tudi v prihodnji sezoni ne bo vozil srebrne puščice.

FERRARI (Sebovo leto!)

Kimi Raikkonen po polovici sezone za Sebastianom Vettlom zaostaja že skoraj za 100 točk. Če na prvi pogled to razliko interpretiramo kot katastrofalno Finčevo sezono, lahko ob pogledu na vsa dejstva ugotovimo, da ni čisto tako. V prvi vrsti je potrebno omeniti izjemno Vettlovo sezono. Nemec pač vozi v fantastični formi in, če samo pogledamo, da Seb dirko v povprečju začne z druge pozicije in jo tam tudi konča, pravzaprav nimamo več kaj za dodati. Kimi ni toliko zadaj. V povprečju je na kvalifikacijah počasnejši za manj kot dve desetinki, dirke pa prav tako končuje med tretjim in četrtim mestom. Iceman je veliko izgubil predvsem v prvem delu sezone ima pa tudi dva odstopa več kot Vettel.

RED BULL (Maxova hitrost in Ricciardov “pace”)

Christian Horner je že večkrat izjavil, da ima avstrijsko moštvo najboljši dirkaški dvojec. Po mojem mnenju ta izjava ni daleč od resnice. Ricciardo ima letos na kvalifikacijah kar nekaj težav, Max je letos hitrejši v povprečju več kot štiri desetinke. (opomba: Ricciardo je večkrat storil napako v kvalifikacijah in jih ni končal). Posledično Avstralec torej štarta skoraj dve štartni mesti za moštvenim kolegom. Fascinanten pa je podatek, da Daniel na dirki pridobi v povprečju skoraj 4 mesta. Svoj fantastičen dirkaški ritem pa je kronal tudi z zmago v Bakuju. Potrebno pa je tudi omeniti, da Verstappen letos kar petkrat ni prišel do cilja zato tudi njegova statistika ni povsem oprijemljiva. Ni naključje, da si Red Bullov dirkaški dvojec želijo v vseh ekipah.

FORCE INDIA (Perez izjemen, Ocon je blizu)

Kljub temu, da Sergio Perez ni toliko v kadrih, ki jih vidimo na televiziji, Mehičan vozi izjemno sezono. Lahko trdimo, da je Checo po preteklih avanturah dozorel. Letos je konstantno udeleženec Q3, v povprečju pa dirko konča na 7. do 8. mestu. Posledično njegovih 56 točk in visoka uvrstitev nikaor nista naključje. Pohvalimo pa lahko tudi mladega Ocona, ki sicer ni povsem na Perezovem nivoju, kljub temu pa Ocon ni tako daleč zadaj in glede na to, da gre za novinca v karavani je to odličen dosežek. Predstave obeh voznikov pa ekipo Force Indie držijo na 4. mestu v konstruktorskem prvenstvu.

WILLIAMS (Lance???)

Felipe Massa se je po odhodu Bottasa v Mercedes ekspresno vrnil iz pokoja. Kljub temu, pa mu zaenkrat mlajši moštveni kolega ne povzroča prav nobenih preglavic. Lance Stroll v prvem delu sezone pač ni bil na nivoju brazilskega veterana. Stopničke v Bakuju pa so bodimo iskreni, prišle bolj po sreči. Massa dobiva kvalifikacije z 9-1 in je v povprečju več kot pol sekunde pred Kanadčanom. Pa tudi, ko sta oba končala dirko je bil Felipe vselej uspešnejši. Stroll torej definitivno ni navdušil, možnosti za nadaljevanje kariere bodo torej odvisne predvsem od finančnega zaledja.

TORRO ROSSO (Nič ni tako, kot se zdi)

Medtem, ko Carlos Sainz vozi fenomenalno sezono, se predstav Daniila Kvyata spominjamo predvsem po številnih incidentih in nesrečah na dirki. Ob pogledu na statistiko pa se nam odpre nekoliko drugačen pogled na zadevo. Kvyat je hiter. Definitivno. V kvalifikacijah je Rus v povprečju celo hitrejši od odličnega španca. A zdi se, da se Daniil nikoli ni zares pobral po tem, ko so ga sredi sezone iz Red Bulla poslali nazaj v Torro Rosso. Edina opazna razlika proti Sainzu nastane ob nedeljah, ko Kvyat dosega skoraj za 5 mest slabše uvrstitve, kar pa večinoma pomeni, da ostane brez točk. Dejstvo torej je, če se Kvyat sestavi vsekakor ni za odpis, veliko vprašanje pa je, koliko časa ga bodo še čakali.

HAAS (Grosjean bo še čakal na Ferrari)

Grosjean je bil vsekakor v prvi polovici sezone hitrejši in uspešnejši od Kevina Magnussna, dejstvo pa je,da v kolikor bo dejansko želel v bližnji prihodnosti dobiti sedež v top ekipi zgolj to ne bo dovolj. Romain in Kevin sta dirkala bolj po principu toplo-hladno za kar seveda nista vedno kriva sama, nekajkrat pa. Zdi se, da se Francoz ukvarja s številnimi stvarmi in ne toliko zgolj s svojim dirkanjem.

RENAULT (Hulk uničil Palmerja)

Kaj reči? Statistika govori sama zase in v tem primeru definitivno ne laže. Palmer je na kvalifikacijah v povprečju sekundo zadaj, kar je za F1 enormna razlika. Po 11. dirkah Britanec ni zbral niti točke, medtem ko jih je Hulk kar 26 s povprečnim R.S.17. Želite še? Palmer v povprečju starta skoraj šest mest za moštvenim kolegom, kar pomeni, da medtem, ko se Nico konstantno bori za Q3, Jolyon izpada v Q1. Ne pretiravamo, če napovemo, da se Palmerjeva F1 kariera končuje. Morda se je že?

MCLAREN (Veliki Alonso)

Stoffel Vandoorne je v F1 vstopil, kot eden največjih talentov zadnjih let. Pričakovanja so bila visoka, toda Fernando ni pustil, da se ponovi sezona 2007 in je vsaj zaenkrat gladko opravil z Belgijcem. Vandoorne je v povprečju ob sobotah počasnejši za 4 desetinke, kar je neglede na Alonsa občutno preveč. Alonso torej pričakovano izjemno, Stoff pa bo moral stopiti na plin, če ne želi po poteh dirkačev, ki so pogoreli v svoji uvodni sezoni.

SAUBER (Obsodba zadnje vrste)

Realno oceniti Sauberjev dirkaški dvojec je izredno težko zaradi zelo slabega bolida, ki ga upravljata dirkača. Zadnja štartna vrsta je za švicarsko moštvo žal postala realnost. Wehrlein je sicer osvojil 5 točk in generalno malenkost uspešnejši od Ericssna, sta pa dirkača po hitrosti relativno blizu skupaj. Če želi Pascal sedež v Mercedesu bo potrebno pokazati pa bistveno več.

Matej Plešej@F1.si

guest

2 Komentarji
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
Simon Andolšek

Super analiza, Palmer je res za penzijo

Žan

Hulk raztural 🙂