Analiza prostih treningov, Spa Francorchamps

0

Dva prosta treninga sta za nami in potrebno je potegniti zaključke tega dne. Seveda se bom poglavitno osredotočil na prvih šest voznikov, točneje na voznike Ferrarija, Mercedesa in Red Bulla. Pogledali si bomo najhitrejši krog, pace posameznega voznika (povprečni čas skupine zaporednih krogov), na katerih gumah so bili časi doseženi,  in seveda še dodatne opažene posebnosti.

Najprej pa majhna zadevica. Vsi se spomnite zelo raznolike situacije gum med ekipami na Pirellijevi tabeli izbora. Sedaj je situacija takšna, da imajo vozniki na razpolago podoben izbor pnevmatik in sicer oba voznika Ferrarija in Mercedesa po dve soft, dve supersoft in pet ultrasoft pnevmatik. Red Bull ima na razpolago eno soft, dve supersoft in šest ultrasoft gum. (Tudi ostali vozniki se v večini primerov gibljejo v teh mejah….z redkimi izjemami). Torej vidimo da je Mercedes delal na 3 kompletih soft in supersoft  in le enim ultrasoft, medtem ko je ferrari porabil le en komplet vsake od obeh trših mešanic in dva kompleta ultrasoft ter le z enim supersoft kompletom in kar tremi ultrasoft.

Časovna tabela pa gre takole:

Sebastian Vettel, najhitrejši krog 1’45″235, ter pace na ultrasoft 1’49″975 v simulaciji štirih krogov.

Kimi Raikkonen, najhitrejši krog  1’45″015 ter pace na soft mešanici (7 krogov) 1’51″071

Lewis Hamilton? najhitrejši krog 1’44″753 ter pace na Ultrasoft mešanici (6 krogov) 1’50″696 z majhno pripombo, z soft gumo v FP 1 je dosegal podobne čase, posledično lahko sklepamo, da ima še kar nekaj rezerve.

Valtteri Bottas, najhitrejši krog 1’45″180 in pace na ultrasoft mešanici ( le trije krogi) 1’50″793

Daniel Ricciardo je malo bolj nepredvidljiv, najhitrejši čas je le 1’46″072 in ni imel pravega paca. Avstralec je odpeljal zgolj en spodoben krog 1’50” 293

Max Verstappen , najhitrejši krog 1’45″225  ter pace v 4 krogih 1’50″792, na rabljenih ultrasoft.

Zaključki

Dejstvo je, da ekipe skrivajo svoj pravi potencial. Hitri krog Lewisa Hamiltona na tršem izboru pnevmatik je impresiven, še mnogo bolj kot njegov čas na ultrasoft.  Pace na rabljeni gumi tudi daje vedeti, da sta oba Mercedesa testirala performans gum različne trdote.  Pri Ferrariju  je Raikkonen več kot očitno v formi. Njegov pace je dober, hiter pa je bil tudi na en krog. Red Bull pa kaže kolikor kaže, je nekoliko zadaj, a bi lahko bil zraven in čakal na napake. Ne vem kaj se bodo odločili, danes ponoči a meni krogi Lewisa nekako dajo misliti, da bo v q2 uporabil tudi kakšno drugo mešanico kot US. No videlo se bo prav kmalu.

Simon Jazbec @f1.si

@simonjazbec

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje