Valtteri Bottas dobil VN Avstrije

0

Valtteri Bottas je zmagovalec VN Avstrije na dirkališču Red Bull Ring v Spielbergu. Finec je vodil praktično od starta do cilja, na koncu pa odbil vse napade Sebastiana Vettla (Ferrari), ki je osvojil drugo mesto. Ricciardo je prav tako ubranil silovit napad Lewisa Hamiltona v zadnjih dveh krogih v boju za zadnjo stopničko. Vettel je tako v taktični dirki še za dodatnih 6 točk povečal prednost v svetovnem prvenstvu. Z odličnim šestim mestom se je izkazal Romain Grosjean (Haas).

Valtteri Bottas je z izjemnim reakcijskim časom ubranil vodstvo v prvem ovinku dirke. Dirkač Mercedesa je startal tako hitro, da se je znašel v preiskavi zaradi prehitrega starta vendar so meritve pokazale, da je finec startal praktično sinhrono z ugaslimi rdečimi lučmi.

Valtteri Bottas je zmagal še drugič v F1 Karieri

Oba Ferrarija sta startala slabo. Medtem, ko je Vettlu uspelo ostati na drugi poziciji. Pa je Ricciardo z agresivnim manevrom v tretjem ovinku prehitel Kimija Raikkonena. Mimo finca pa je hkrati skočil še Romain Grosjean.

Za incident je v prvem krogu poskrbel Daniil Kvyat (Torro Rosso), ki je trčil v Fernanda Alonsa (Mclaren). Verižna reakcija, ki je sledila pa je iz dirke izločila še Maxa Verstappna (Red Bull), ki je sicer startal katastrofalno in izgubljal mesto za mestom. Za mladega nizozemca je bil to že peti odstop v zadnjih sedmih dirkah. Kvyat pa je bil v nadaljevanju za svoj menever kaznovan z ustavljanjem v boksih.

Lewis Hamilton je na startu pridobil zgolj eno mesto nato pa kmalu prehitel Pereza in Grosjeana in se prebil na peto pozicijo tik za Kimija Raikkonena. V naslednjih krogih je večkrat poizkušal mimo finca, ki pa je bil na ravnini nezlomljiv. V Mercedesu so hitro reagirali in britanca poklicali na menjavo gum. Sledila je reakcija vseh ekip. V bokse sta zapeljala tako Vettel, kot Ricciardo. Razmerje med tremi pa je pri tem ostalo enako.

Kvyat je povzročil trčenje v prvem ovinku

Brez postanka sta vztrajala še Bottas in Raikkonen in na ultra-mehkih gumah vozila zelo konkurenčne čase. Bottas je nato zapeljal na postanek in se vrnil tik za Kimija, ki pa je že z močno obrabljenimi gumami še nekaj časa nadaljeval brez postanka. Več, kot očitno je bilo, da je Ferrari uporabil Raikkonena, da bi poizkušal zadržati Bottasa in omogočiti Vettlu, da se približa srebrni puščici. Iceman je nato blokiral kolesa v ovinek št. 2, kar je Bottas izkoristil in prehitel svojega rojaka. Kimi pa je takoj zatem zapeljal na menjavo gum.

Po postankih se je dirka precej umirila. Vodilni dirkači so vozili bolj ali manj enake čase. Kakšnih deset krogov pred koncem pa sta Vettel in Hamilton precej pospešila tempo in začela loviti dirkača pred sabo. Raikkonen pa je po napaki v prvem ovinku spustil tempo in se sprijaznil s petim mestom.

Sebastian Vettel je še utrdil vodstvo v skupnem seštevku

Razburljivo je postalo dobre tri kroge pred koncem, ko se je Vettel zalepil za zadek vodilnega Bottasa toda njegov Ferrari je bil prepočasen na ravnini. Hamilton pa je v naslednjem krogu ob odličnem izhodu iz drugega ovinka napadel Ricciarda za tretjo pozicijo. Avstralec je ostal miren in odločno zaprl notranjo linijo in ostal pred britancem.

Vrstni red se tako ni spremenil in Valtteri Bottas je dobil VN Avstrije. Tudi v skupnem seštevku ni prišlo do sprememb, Vettel je še dodatno povečal prednost pred Hamiltonom, ki bo moral na naslednjih dirkah nekaj dodati, da ostane v stiku z vodilnim nemcem.

Naslednja dirka bo VN Velike Britanije prihodnji teden v Silverstoneu.

Matej Plešej @F1.si

Rezultati: 

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje