Resnica na radiju

0

Vsi navdušenci z veseljem prisluhnemo besedam, ki jih vozniki izmenjajo z boksi po radijski zvezi, da izvemo kako pikro, kaj novega, kaj bistvenega. Zato tudi pričakujemo da so ti iskreni, nefiltrirani, brez pocukranih navodil raznih predstavnikov za stike z javnostjo, ki pihajo na dušo navijačev v ekstazi. Na koncu v resnici ne povedo nič, imajo pa besede toliko sladkorja, da je karies neizbežen.

Spomnimo se Nigela Mansela. V njegovem času mehaniki Wiliamsa niso bili kaj prida, v nasprotju z tistimi danes, a bolid je bil nepremagljiv, v nasprotju z tistim danes. Prav na počasni oziroma nerodni menjavi pnevmatik se lahko zahvalimo, da so bile kakšne dirke bolj nepredvidljive in napete. A na začetku tiskovne konference, vsakič z istimi besedami, se je Leone Nigel zahvalil svojim mehanikom za izjemno delo.

Nigel Mansell kljub obupnemu postanku, ki ga je stal naslova ni izgubil živcev in je dokazal, da je velik Gospod.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=Fl1ZiNws7WE”]

V istih letih (1991) je veliki Alain Prost svoj Ferrari 643 pred novinarji opisal kot kamion, ki ga je nemogoče voziti. Profesor zadnje dirke v sezoni ni vozil. Ali je bil tedanji bolid rdečih podoben kamionu, kombiju ali čemu podobnemu pa lahko presodi vsak sam.
 Citat Alaina Prosta in njegove kritike Ferrarija:
"In Japan, the car was like a horrible truck to drive. No pleasure at all. 
I've underlined the defects of the Ferrari throughout the season, 
but no-one has listened to a word."

    — Alain Prost describing the 643 after the 1991 Japanese Grand Prix

No pojdimo v današnje čase. Fernando Alonso med dirko po radijski zvezi primerja pogonski sklop Honde s tistim, ki ga Mecachrome, da na razpolago za F2. Oziroma pravi da bi bilo bolje imeti slednjega. Seveda je Nando eden izmed najbolje plačanih voznikov, če ne najbolj. Njegovo zvezdniško obnašanje meji malce na razvajeno operno primadono, a vseeno, meni je izjava malo huda.

Fernando Alonso o Hondinem pogonskem sklopu:

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=k1_it-KIp6k”]

Imamo Lewisa Hamiltona, ki rad po radijski zvezi sporoči vsako najmanjšo variacijo, da si že mislimo, kaj se vendar dogaja? Vsak mu je na poti, vse se mu trese, vsi ga lovijo. V večini primerov bolid ni bistvo njegove komunikacije. V centru komuniciranja Lewisa je Lewis.
In ne nazadnje Sebastian Vettel, s srčkanimi imeni bolidov in pocukranimi izjavami mehanikom (Grazzie ragazzi, macchina perfetta/ Hvala fantje, popolen avto), kar si zaslužijo, a ne zmeraj, ga polomijo tudi oni, a mi tega ne slišimo. Le zakaj.
Sebastian Vettel po zmagi v Avstraliji:
[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=XIMQyGgc18Q”]
Sam pocukranih izjav ne cenim. So le neka cenena krinka, za tiste, ki slepo sledijo svoji veri, brez da preveč kritično razmislijo.
Pohvale ko so te zaslužene, graje, če so te potrebne. Drugače pa kot je rekel Kimi, pustite me voziti, vem kaj počnem in tako nam pustite uživati brez filtriranih in cenzuriranih izjav. Dovolj smo veliki, da ne verjamemo v pravljice.
Simon Jazbec @F1.si
guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje