Hamilton suvereno! Ferrari poražen

0

Lewis Hamilton je zmagovalec VN VB na dirkališču Silverstone. Britanec je vodil od štarta do cilja in se s peto zmago na domači stezi izenačil z Jimom Clarkom in Alainom Prostom. Drugi je bil njegov moštveni kolega Bottas. Tretji pa Kimi Raikkonen (Ferrari). Oba Ferarijeva dirķača sta morala nekaj krogov pred koncem na nepričakovan postanek zaradi predrtih gum.

Hamilton je še petič slavil na domačem dirkališču

Dirka se ni začela povsem običajno. Že v krogu za ogrevanje se je na stezi ustavil Jolyon Palmer (Renault). Sledil je dodaten formacijski krog in dirka se je le lahko začela. Hamilton ni štartal najbolje vendar je še uspel zapreti Raikkonena. Odločno je startal Verstappen, ki je skočil pred Vettla, dirkača pa sta nato nekaj ovinkov dirkala kolo ob kolesu, nato pa je Vettel le moral popustiti. V ozadju sta trčila oba Torra-a Rossa, Sainz in Kvyat in na stezo je že v prvem krogu zapeljal varnostni avto. Rus je bil nato kaznovan z vožnjo skozi bokse.

Vettel je bil v naslednjih krogih bistveno hitrejši od mladega nizozemca in kmalu se je povsem zalepil za zadek Red Bulla. Sledil je epski dvoboj, kjer je Verstappen junaško branil pozicijo in Vettla tudi izrinil s steze, kljub protestom pa komisarji niso ukrepali. Vettel je nato obupal in kot prvi zapeljal na postanek v boksih. Krog za nemcem je na menjavo gum prišel še Verstappen, toda Ferrariju je undercut uspel in Sebu je le uspelo mimo Maxa. Šest krogov kasneje sta postanek opravila še Raikkonen in Hamilton, na stezi je ostal le še Bottas, ki je dirko začel s trdo komponento gum.

Po postankih se je dirka precej umirila, Hamilton je vozil zelo hitre kroge in suvereno nadzoroval položaj. Nato pa je Bottas nadel super mehke gume in se spustil v lov na Vettlov Ferrari in v boj za zadnjo stopničko. Po nekaj krogih je že bil na zadku Vettlovega bolida skozi Maggotts in Becketts in bil v odličnem položaju na ravnini, toda Vettel je z blokiranimi kolesi zaprl linijo in ostal pred fincem. Toda zgolj krog saj je Bottasu v naslednjem poizkusu le uspelo.

Ko je že kazalo, da so prva tri mesta oddana, je Raikkonen zapeljal v boks zaradi počene gume in padel celo za Vettla na 4. mesto. Toda že v naslednjem je isto doletelo še nemca, ki je nato zdrsnil po razpredelnici in padel komaj na 6. mesto. Gre za velik poraz Ferrarija, ki tudi če odštejemo težave ni bil na nivoju Mercedesa in to na dirkališču, kjer smo pričakovali povsem nekaj drugega. Ali je čas, da v Maranellu zazvonijo alarmi?

Kimijev izraz na obrazu pove vse o Ferrarijevi dirki

Matej Plešej @F1.si

Rezultati:

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje