Bo Alonso končal Vandoornovo F1 kariero?

2

Stoffel Vandoorne je v Formulo 1 prišel z ugledom enega največjih super-talentov ob Maxu Verstappnu. Upravičeno. Mladi Belgijec je dominiral v vseh nižjih kategorijah dirkanja in med drugim postal svetovni prvak v seriji GP2, še nekoliko prej pa tudi prvak evropskega prvenstva Formule Renault. Nov velik Mclarnov čudežni deček po Kimiju Raikkonenu in Lewisu Hamiltonu. Toda?

Nesporno dejstvo je, da ima mladi belgijski dirkač velike težave pri iskanju svoje pozicije v karavani. Dejstvo je, da ima veliko smolo saj dirka v povsem nekonkurenčnem Mclarnu, a priznati moramo, da Stoff ob Fernandu Alonsu deluje povsem izgubljen.

Statistični podatki sicer v Mclarnovem primeru, kjer so tehnične težave in odstopi del vsakdana niso ravno reprezentativni. Kljub temu pa že ob  bežnem pogledu na njih lahko predvidevamo zgolj eno: Fernando je superioren. Pika.

Statistika med dirkačema Mclarna po VN VB 2017:

 

Vemo, da je Alonso izjemen dirkač in zelo neugoden moštveni tekmec. V sezoni 2014 je to na lastni koži občutil Kimi Raikkonen, ko je bil v Ferrariju povsem podrejen špancu. Z izjemo sezone 2007 (pa še takrat formalno ni izgubil) je bil znotraj ekipe vselej dominanten.

Smo pa od Vandoorna glede na njegov rezime pričakovali bistveno več. Podatek, da je od španca v povprečju na kvalifikacijah počasnejši za skoraj pol sekunde je dovolj zgovoren, a v bistvu še ne najbolj zaskrbljujoč. Bolj skrbi tisto kar se ne vidi iz surove statistike. Belgijec včasih izgleda popolnoma razglašen, večinoma neviden, v smislu dirkanja pa zelo nekonstanten.

Če si hoče mladenič zagotoviti dolgoročno dirkanje v F1 bo moral dvigniti formo. In to kmalu. Kljub temu, da zaenkrat iz Wokinga še slišimo besede razumevanja in podpore se to lahko dokaj hitro spremeni. Nenazadnje smo to že doživeli tako pri Kevinu Magnussnu, kot pri Sergiu Perezu. Vandoorna torej čaka izjemno težka naloga že zaradi nekonkurenčnosti svojega bolida. Potem pa je tu še Alonso.

Matej Plešej @F1.si

guest

2 Komentarji
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
joc

Vandoorne sploh ni slab, njegov problem je samo ta, da ima za moštvenega kolega trenutno najboljšega dirkača v karavani. In letos kvaliteta dirkača spet pomeni nekaj več kot v prejšnjih letih in bodo novinci spet potrebovali nekaj več časa da pridejo na nek normalni nivo… Tudi, če bi namesto Vandoorna sedel kakšen Ocon po vsej verjetnosti ne bi bil boljši, verjetno še slabši, da o raznih Strolih itd. ne govorimo…. Alonso bi pa zdaj enostavno raztural, če bi imel vsaj približno konkurenčen dirkalnik, škoda ga je da sedi v takšni jajci od dirkalnika(motorja)..