Se Alonso vrača v Ferrari?

4

Bolj ali manj je že jasno, da se Fernando Alonso po treh sezonah poslavlja od Mclarna. Španski šampion je dal jasno vedeti, da ga ob koncu kariere zanima zgolj in samo boj za naslov svetovnega prvaka. Toda ekip, ki bi mu zagotovile zmagovalen bolid je v karavani prekleto malo. Je torej možno, da Alonsa ponovno vidimo v rdečem? Seveda je možno! Ali ste si kdaj mislili, da boste v poskočnem konjiču še kdaj videli Kimija Raikkonena potem, ko je finec leta 2009 v Maranellu predčasno dobil odpoved? Težko mar ne? Ali si je kdorkoli mislil, da se bo Michael Schumacher iz pokoja vrnil v Mercedes? Ter nenazadnje, skoraj nemogoče si je bilo predstavljati, da bo Ron Dennis po vseh incidentih v sezoni 2007 ponovno angažiral Alonsa. Pa ga je! V F1 se stare zamere hitro pozabijo. Pomembne so zmage, pomemben je denar ter pomembne so neverjetne zgodbe.

Da bi vodilnim pri Mclarnu uspelo obdržati Alonsa tudi v prihodnji sezoni se ta hip zdi misija nemogoče. Dejstvo je, da Hondinim zagotovilom, da bo naslednja serija motorjev pomenila preboj na vrh ne verjame nihče več. Verjetno tudi japonci sami več povsem ne verjamejo, da jim bo prav kmalu uspelo zagotoviti konkurenčen material. Povsem logično torej je, da po treh sezonah številnih frustracij in vožnje na začelju tudi španski super zvezdnik ne verjame več, da se bo z Mclarnom v bližnji prihodnosti mogoče boriti prav za vrh. Torej kaj zdaj? Dejansko ima španec kar nekaj opcij za prihodnjo sezono.

Ferrari?

Kaj se bo zgodilo v Ferrariju je v veliki meri odvisno od tega, kaj se bo dogajalo s Sebastianom Vettlom. Nemcu po tej sezoni poteče triletna pogodba, s tem pa štirikratni svetovni prvak postane ključna zgodba tega prestopnega roka. Ferrari bo verjetno naredil vse, da Vettel ostane pri rdečih. Posledično je malo verjetno, da bi menedžment v Maranellu vznemirjal svojega dirkača sredi hudega boja za naslov svetovnega prvaka s tem, da bi se v ozadju pogajal z Alonsom. Toda? Nobena skrivnost ni, da si Mercedes po upokojitvi Rosberga želi v svojih vrstah nemškega dirkača. Njihov skoraj neomejen proračun pa jim omogoča, da izpolnijo vse želje in zahteve, ki bi jih Vettel imel v primeru selitve v Stuttgart. Ob takšnem razvoju dogodkov pa so vrata Alonsu v Maranello na široko odprta. Ferrari v svojih vrstah nujno potrebuje enega izmed najboljših voznikov. Medtem, ko se Kimi Raikkonen počasi bliža upokojitvi, Max Verstappen pa ima “neprebojno” pogodbo z Red Bullom, španec takoj postane očitna izbira za italijansko moštvo. Seveda v kolikor se ne zgodi nepredstavljivo in Ferrari v rdeč bolid zvabi Lewisa Hamiltona za kar pa je v tem trenutku bolj malo možnosti. A nikoli ne reci nikoli. Sploh v F1.

Fernando Alonso z Mclarnom-Hondo doživlja nove in nove frustracije. Jasno je, da ima španec počasi dovolj.

Mercedes?

Verjetno še večja zgodba kot vrnitev Alonsa v Maranello bi bila njegova ponovna združitev z Lewisom Hamiltonom pri srebrnih puščicah. Mercedes je vsekakor v položaju, da to uresniči saj Bottasu po koncu sezone poteče pogodba. Vprašanje pa je ali si Mercedes sploh želi in potrebuje takšno publiciteto. Hamilton vsekakor opravičuje svojo plačo pri Mercedesu, srebrni pa so vse od začetka “hibridne ere” korak pred konkurenco. Ali je torej potencialna znotraj-moštvena eksplozija na nivoju Senna-Prost v interesu Mercedesa? Verjetno ne. Posledično je v kolikor Hamilton ostane v Brackleyu, angažiranje Alonsa malo verjetno.

Ali pri Mercedesu obstaja interes, da ponovno združijo Fernanda Alonsa in Lewisa Hamiltona?

Morda Red Bull?

Še zadnja izmed ekip, ki lahko Alonsu ponudijo konkurenčno dirkanje je avstrijski Red Bull. Se pa zdi ta opcija izmed ponujenih še najmanj verjetna. Red Bull ima trenutno z zelo hitrim Ricciardom in bodočim super-zvezdnikom Verstappnom izjemno močno zasedbo. V kolikor pa se kateri izmed omenjenih odloči za odhod pa je moč pričakovati, da bosta Horner in Marko ostala zvesta svoji politiki in sedež ponudila dirkaču Red Bullove “mladinske” akademije, verjetno Carlosu Sainzu.

Ostali? Povratek v Renault?

Da bi se Alonso v jeseni svoje kariere preselil v katero izmed preostalih moštev je še nekoliko manj verjetno. Ne samo, da nobena izmed teh ekip špancu ne more zagotoviti boja za naslov svetovnega prvaka, velik problem bi predstavljala astronomska plača, ki bi jo bilo potrebno nakazati na dirkačev račun. Še najbolj možna bi bila vrnitev v Renault s katerim je Alonso osvojil oba naslova svetovnega prvaka. Pa še to bi francozi lahko izpeljali zgolj ob izdatnem angažmaju velikih sponzorjev, denimo Total-a, Movistar-ja ali Santander-ja.

Kakorkoli, pričakovati je, da se bo zgodba začela razpletati v pozno-poletnih in jesenskih mesecih. Ferrari običajno svojo zasedbo naznani na domači dirki v Monzi. Ali bodo rdeči letos poskrbeli za eksplozijo? Zakaj pa ne!

Matej Plešej @F1.si

V kolikor se Alonsu ne bi uspelo dogovoriti z eno izmed top 3 ekip je možen tudi povratek v Renault.

 

guest

4 Komentarji
najstarejši
najnovejši najbolj priljubljeni
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje
Iceman7

Upam da Alonso pride v Ferrari namesto Vetla

Alo14

Kamorkoli samo čim dlje stran od honde

Ferrarist

Zanimivo bi bilo videti dvojec Vettel – Alonso

DenBaisH