KOMISARSKA KOMEDIJA – Kdo bi vedel kateri del….

0

Iskreno povedano je nekonsistentnost odločitev nadzornikov dirk oziroma komisarjev Fie nekaj, na kar smo se ljubitelji F1 v zadnjih letih že kar dobro navadili in to pač vzamemo, kot sestavni del dirke. Vseeno pa žirije dirk še znajo popestriti kakšno izmed dirk s kakšno ekscesno odločitvijo (ali dvema). Danes na VN Azerjbadžana je bil ta dan. Ja. Spet. Žal. Fia je hotela integriteto svojih komisarjev dvigniti s prisotnostjo izkušenih nekdanjih dirkačev, ki bi lahko na podlagi bogatih izkušenj pravično presojali dogajanje na stezi. Danes smo denimo lahko v tej vlogi videli nekdanjega ameriškega dirkača Dannya Sullivana. Gledalec pa včasih dobi občutek, da te ljudje svojo funkcijo jemljejo bolj protokolarno kot pa strogo profesionalno. Morda zato včasih pozabijo, da se dirka začne že v prvem krogu.

In ja. Tokrat se je začelo takoj. Valtteri Bottas (Mercedes) je po sicer solidnem startu imel zelo slab izhod iz prvega ovinka in se je takoj znašel pod pritiskom rojaka Kimija Raikkonena, ki se je zalepil za zadek srebrnega bolida. Bottas je nato zaviral precej zgodaj, Kimi pa se je brez oklevanja izstrelil na zunanjo stran. Ko je Bottas opazil, da ima Raikkonen boljšo pozicijo za vstop v ovinek je popustil zavore in se preko ovinka katapultiral v Ferrarija, ki je posledično silovito trčil v zaščitni zid. Precej začetniška napaka, ki pa je definitivno povsem uničila dirko Raikkonenu, hkrati pa posredno vplivala na boj za naslov svetovnega prvaka. In epilog? Nič……. Bottas je dirko končal celo na zmagovalnem odru. Medtem ko se je Raikkonen posledično zapletel v serijo čudnih incidentov in na koncu predčasno končal dirko. Prav. Recimo temu dirkaška nesreča. A kaj, ko smo že za veliko manjše ekscese videli veliko strožje kazni. In prav možno je, da bo na eni izmed naslednjih dirk podoben incident rezultiral v kakšno kazen vožnje skozi bokse. Spomnimo se denimo istih akterjev pred dvema letoma na VN Rusije, ko so komisarji Raikkonenu za optimističen manever brez oklevanja prisodili 30 sekund pribitka na čas dirke.

Še bolj bizarni situaciji smo bili priča 20 krogov kasneje, ko sta na sceno stopila glavna pretendenta za naslov svetovnega prvaka. Hamilton je nenadoma upočasnil v ovinku št. 8, Vettel pa je pri tem trčil v zadek Mercedesovega bolida in polomil prednje krilce na svojem Ferrariju. Nemec je nato povsem izgubil živce, zapeljal ob bok britancu in še enkrat (tokrat namerno?!) trčil v Hamiltona. Situacija podobna kakšni PS seansi, kjer je eden izmed igralcev vidno frustriran. Bodimo pošteni…Hamiltonov manever je bil nepotreben in bi si definitivno zaslužil kazen. Toda Vettlov manever je bila najbolj očitna črna zastava v zadnjih letih. Spomnimo se samo Jereza 1997, ko je bil Michael Schumacher za namerno trčenje kaznovan z odvzemom vseh točk.In komisarji? Nič. Kljub rdeči zastavi in dolgi prekinitvi smo zaman čakali na epilog zgodbe, ki ima neposreden vpliv v boju za naslov svetovnega prvaka. Šele po nekaj krogih ponovnega starta dirke, ko je moral Hamilton zaradi tehničnih težav v boks so komisarji Vettlu ekspresno prisodili deset sekundno Stop & Go kazen. Hamilton se je po postanku vrnil v promet, nemec pa je dobil priložnost in v čistem zraku nanizal nekaj super hitrih sektorjev. To je pomenilo, da se je kljub kazni vrnil na stezo pred britanca. Celotna situacija pa je izgledala kot, da je ta nepredviden zaplet zmotil žirijo dirke pri stvareh, ki jih je pač počela takrat. Dvomim, da so gledali dirko.

Spomnimo se vsega linča in prepovedi nastopa, ki ga je bil deležen Romain Grosjean, ko je v Spa-ju z nevarnim dirkanjem poskrbel za trčenje v prvem ovinku. Očitno namerno trčenje ne sodi v kategorijo nevarnega dirkanja in smo danes dobili sodno prakso, ki tovrstno početje kaznuje s Stop&Go kaznijo in tremi kazenskimi točkami. Očitno nas čaka še zanimivo dirkanje v prihodnosti.

Matej Plešej@F1.si

Dannya Sullivana je danes na VN Azerjbadžana dirka očitno ovirala pri vseh obveznostih, ki jih je imel kot FIA komisar.

guest

0 Komentarji
Inline Feedbacks
Oglejte si vse komentarje